Fotografia ca punte de legătură între Petroșani și Varpalota

maghiari1Relațiile de înfrățire dintre localitățile Petroșani și Varpalota (Ungaria) au trecut deja de mult timp dincolo de faza dialogului instituțional, din ce în ce mai mulți reprezentanți ai societății civile, ai artei, culturii sau spotului legând trainice relații de colaborare. O astfel de relație a fost stabilită și între liderul UDMR Petroșani, Eduard Wersanski, unul dintre artizanii semnării fructuoasei relații de parteneriat dintre cele două localități europene înfrățite, pe de o parte și atistul fotograf Petrovics Laszlo din Varpalota.

Artistul fotograf din Ungaria a avut de altfel o primă expoziție la Petroșani încă în anul 2009, la Muzeul Mineritului. Astăzi, acesta a recidivat cu un act cultural similar, de data aceasta găzduit la sala care găzduiește galeria de artă a Casei de Cultură a Studenților din Petroșani. Vernisajul expoziției de fotografie semnată Petrovics Laszlo a fost prilejuit de debutul Zilelor Culturii Maghiare în municipul Petroșani. “Astăzi am deschis manifestările prilejuite de marcarea Zilelor Culturale Maghiare Hunedorene și la Petroșani, prin intermediul unei inedite expoziții de fotografie artistică, pentru care l-am invitat din nou în Valea Jiului pe artistul fotograf Petrovics Laszlo din Varpalota, orașul ungar înfrățit cu Petroșaniul. Acesta ne-a onorat cu această frumoasă expoziție de fotografie, cu imagini deosebite din diverse localități fost miniere din Ungaria, cu imagini artistice din alte diverse orașe ale Ungariei, dar și cu fotografii inedite surprinse la precedenta prezență a artistului în municipiul Petroșani”, a declarat Eduard Wersanski, președintele UDMR Petroșani.

Petrovic Laszlo este totodată președinte al Asociației de înfrumusețare a orașului Varpalota. Descendent al unei familii de mineri, Petrovics Laszlo a avut dintotdeauna un respect aparte pentru comunitățile de mineri. Parte din fotografiile sale ”vorbesc” despre viața în comunitățile de mineri, dar expoziția de la Petroșani prezintă fotografii din mai multe zone ale arcului carpatic, Slovenia, Ucrania, Ardeal, Petroșani și județul Hunedoara.

maghiar2Împreună cu apreciatul artist maghiar, la expoziția care deschide seria Zilelor Culturii Maghiare la Petroșani a participat și președintele Societății Locale de Istorie din Regiunea Veszprem, Bandi Laszlo care, de altfel a condus prezentarea vernisajului expoziției de la Petroșani, care va putea fi vizitată până la finalul acestei săptămâni.

La eveniment a participat de asemenea, alături de numeroși iubitori ai culturii maghiare din Valea Jiului (și nu numai) și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi. ”Astăzi am avut ocazia să cunosc un artist fotograf maghiar din comunitatea înfrățită cu Petroșaniul, Varpalota-Ungaria. Domnul Lazslo Petrovics a considerat că arta sa fotografică poate avea o contribuție aparte în cadrul zilelor culturii maghiare. Vernisajul de astăzi mi-a permis să mă întâlnesc cu mai mulți reprezentanți ai comunității maghiare din municipiul nostru, ceea ce se va petrece și în zilele care urmează. Felicit organizatorii evenimentelor și doresc succes tuturor celor ce participă în cadrul acestora”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Potrivit informațiilor furnizate de liderul UDMR Petroșani, Eduard Wersanski, Zilele Culturii Maghare continuă la Petroșani unde, joi, 5 mai, de la ora 17,00 va avea loc o lansare de carte a scriitorului Marko Bela, fost lider al UDMR. Acest eveniment va fi urmat de un recital al apreciatei formații Garaboncias. De asemenea, Petroșaniul va fi vineri, 6 mai, gazda unui recital al apreciatului cor al minerilor din Varpalota care va avea loc la Biserica romano-catolică ”Sf.Varvara” din Petroșani.