Marko Bella a fost oaspete al Petroșaniului în cadrul Zilelor Culturii Maghiare

marko1Scriitorul și publicistul Marko Bella, fost lider al UDMR și senator al Uniunii, a fost astăzi oaspete al municipiului Petroșani, în cadrul unui eveniment derulat sub genericul Zilelor Culturii Maghiare în județul Hunedoara. Evenimentul, găzduit la sala de marmură a Primăriei municipiului Petroșani a adus în fața comunității maghiare din Valea Jiului o altfel de latură a personalității cunoscutului reprezentant al maghiarimii din România, respectiv aceea de scriitor.

Marko Bella și-a lansat astfel, la Petroșani, ultimul său volum de versuri în lb. maghiară intitulat ”Recviem pentru o pisică” dar a prezentat numerosului public prezent la întâlnirea organizată de UDMR Petroșani și alte creații literare ale sale. În cadrul întâlnirii culturale de la Petroșani, Marko Bela a vorbit mai mult despre activitatea sa literară, chiar dacă el însuși recunoaște că în cariera sa, cel puțin în ultimul sfert de secol, viața politică a ocupat mult mai mult din timpul său iar impactul acesteia a fost unul mult mai mare. Marko Bella a vorbit de asemenea, în termeni elogioși despre Valea Jiului și, mai ales, despre mineri și munca acestora, pe care a învățat să o prețuiască altfel după ce, în 1986, a avut ocazia să intre în subteranul unei mine din Valea Jiului. ”Cred că atunci când cineva vrea să vorbească despre mineri și despre munca lor, trebuie înainte de toate să coboare în subteran, ca să înțeleagă adevărata valoare a muncii acestor oameni demni de toată admirația”, a afirmat scriitorul maghar Marko Bella.

marko2Deși mult mai cunoscut pentru cariera sa politică, Marko Bella este unul dintre cei mai apreciați scriitori maghiari ai secolului XX, poeziile și sonetele sale fiind, așa cum frumos remarca profesorul universitar Iosif Andraș la întâlnirea de astăzi, ”ceva care îngemănează câteva ceva din stilul lui Francois Villon, al lui Maiakovski și al lui Mircea Dinescu, fiind în același timp unul atât de original.”

Marko Bella a declarat, printre altele că a decis ca, la încheierea mandatului de senator, la finele acestui an, să renunțe definitiv la viața politică, urmând să se dedice exclusiv activităților culturale care l-au adus în viața publică în urmă cu mai bine de trei decenii.

La întâlnirea cu scriitorul Marko Bella de la Petroșani au participat, printre numeroși membrii ai comunității maghiare din Petroșani, europarlamentarul Iuliu Winkler și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.MARKO BELLA a dorit să-și lanseze ultima sa carte la Petroșani.Am participat în această după-amiază la evenimentul organizat de reprezentanții comunității maghiare din municipiul nostru.O întâlnire deosebit de agreabilă care mi-a permis să mă refer încă o dată la toate aspectele legate de contribuția maghiarilor în viața comunității. Felicit încă o dată pe toți cei ce se implică în realizarea unor astfel de acțiuni, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani. Acesta i-a oferit oaspetului și câteva cărți care vorbesc despre istoria, tradițiile și frmusețile naturale ale municipiului Petroșani și împrejurimilor acestuia.