Universitatea din Petroșani, element central în dezvoltarea soluțiilor de viitor pentru Valea Jiului

vulcan dezvoltare 2Universitatea din Petroșani este pilonul central al unui proiect de dezvoltare a soluțiilor pentru viitorul Văii Jiului. Aceasta este concluzia care s-a desprins din simpozionul organizat astăzi la Primăria municipiului Vulcan, în cadrul căruia au participat reprezentanți ai comunității locale, lideri de sindicat, parlamentari, lideri ai autorității publice locale împreună cu reprezentantul celei mai importante companii de consultanță din lume – Deloitte – Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în Guvernul Ponta.

Acesta a preciază că discuțiile au fost constructive, răspunzând unor întrebări esențiale cu privire la rolul fondurilor structurale în dezvoltrea comunităților locale din Valea Jiului, cu atât mai mult cu cât la eveniment a fost prezent și un reprezentant al Ministerului Fondurilor Europene. ”A fost o discuție foarte bună despre cum fondurile structurale pot să ajute Valea Jiului. Mă bucur că s-a desprins o idee importantă în care Universitatea din Petroșani să joace un rol de catalizator pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltare în județ și noi ca și consultanți putem veni în ajutorul lor. Cred că a lipsit curajul, dorința de asumare. Tot timpul se așteaptă să pice ceva de la București sau de la Consiliul Județean. E important ca lucrurile să pornească și de jos în sus, iar cei care au responsabilități la nivel local să își asume aceste responsabilități și să facă niște lucruri care stau în forțele lor proprii, iar accesarea de fonduri structurale este unul dintre aceste lucruri, iar apoi să ceară lucruri concrete celor de la Consiliul Județean, celor de la București, dar trebuie să pornească și de jos în sus. Când vorbim de accesare de fonduri structurale înseamnă niște bani care se ruleayă, înseamnă niște locuri de muncă. Pe termen lung trebuie gândită o idee de dezvoltare pentru această regiune. Cărbunele mai devreme sau mai târziu se va termina și atunci este important să existe o alternativă care încă, în Valea Jiului nu a fost încă identificată. Valea Jiului are potențial uman, are Universitate și oameni bine pregătiți care e păcat ca aceste resurse să nu fie utilizate”, a declaat fostul ministru Răzvan Nicolescu.

La rândul său, prof.univ.dr. Eduard Edelhauser, prorector al Universității din Petroșani, prezent la eveniment, este de părere Universitatea poate să vină în ajutorul acestor trei entități, mediu de afaceri, administrație locală și stat, cu un firesc rol de coordonare, al unei  acțiuni comună cu scopul de a încerca salvarea Văii Jiului. ”Mediul de afaceri este în suferință prin locurile de muncă pe care nu poate să le ofere din lipsa de bani, staul nu prea intervine, iar comunitățile locale se plâng că nu au bani. Noi putem să ajutăm la crearea acestui patrulater în care fondurile europene pot fi o soluție. Universitatea trebuie și vrea să se implice și sperăm să reușim să creăm o conurbație informală a Văii Jiului în care primăriile să gândească la un viitor comun al comunității Văii Jiului, un viitor în care mineritul nu mai poate reprezenta o soluție viabilă, ci va reprezenta o doar componentă economică pe care desigur ne-o dorim să fim cât mai mare. În altă ordine de idei, este clar că trebuie să facem ceva pentru a opri depopularea Văii Jiului și ca tinerii să nu mai părărească zona, să rămână aici să încerce să reconstruiască Valea Jiului”,  a spus Eduard Edelhauser.

Devoltarea urbană durabilă – provocare pentru orașele României a fost tema simpozionului, iar concluzia la care s-a ajuns în privința Văii Jiului este că doar fondurile europene mai pot salva zona. În acest context, gazda evenimentului, ing. Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan apreciază că la Vulcan, în ultimii ani s-a demonstrat categoric rolul pe care îl au atragerea de fonduri europene nerambursabile în dezvoltarea infrastructurii locale. ”Cu bani europeni am reușit să modernizăm infrastructura rutieră, am reușit să modernizăm unitățile de învățământ și educație din Vulcan și tot cu bani europeni intenționăm să punem în practică încă multe alte obiective importante pentru comunitatea noastră locală. În altă odine de idei, este cât se poate de clar faptul că mineritul are încă un rol determinant în economia locală, iar la Vulcan minerii și energeticienii au înțeles acest rol pe care-l au și eforturile depuse de ei în activitatea de producție face ca Vulcanu să rămână în continuare unul dintre cele mai industralizate orașe le Văii Jiului”, a declarat Gheorghe Ile.