Cum vede Cristian Resmeriță soluțiile pentru crearea de locuri de muncă în Lupeni ?

cristi resmeritaDiscuțiile din ultima perioadă de timp în legătură cu perspectiva închiderii minei Lupeni determină liderii comunității locale să caute soluții alternative de locuri de muncă pentru cetățenii acestui oraș. Deși apreciază că, cel puțin deocamdată, discuțiile privind închiderea minei nu sunt nimic altceva decât viziunea unui vremelnic ministru, deputatul Cristian Resmeriță, candidatul PSD pentru funcția de primar al municipiului Lupeni, consideră că autoritățile locale au datoria de a identifica soluții pentru sprijinirea celor care crează noi locuri de muncă în minerit. ”Știți desigur că, în anii precedenți, am făcut eforturi emorme și în ciuda opoziției de care am avut parte, am reușit să angajăm 300 de tineri în minerit, la Complexul Energetic”, sune Cristian Resmeriță.

Acesta arată totodată că, deși nu s-a vorbit foarte mult despre acest lucru, la Lupeni, în ultimii ani, au fost create foarte multe locuri de muncă, prin încurajarea investitorilor privați. ”Numai în stațiunea Straja, firmele de turism care activează acolo au creat circa 500 de locuri de muncă. Este adevărat, deocamdată acestea sunt, în mare parte, doar locuri de muncă sezoniere. Tot la Lupeni însă, pe platforma industrială de șa fosta fabrică TESMA activează mai multe firme private care au creat, în total, alte peste 1500 de locuri de muncă. Încercăm să găsim soluții pentru a susține astfel de investitori, desigur prin pârghiile pe care în acest moment ni le prmite legea”, spune Crstian Resmeriță. Spre exemplu, în acest sens, pentru investitorii de pe platforma industrială de la TESMA a fost reabilitată centura rutieră a Lupeniului, astfel încât TIR-urile să poată circula mai bine pentru aprovizionarea fabricilor și transportul mărfurilor. ”Mi-aș dori ca, pe viitor, să putem face mai mult. Ca viitor primar intenționez să caut, împreună cu colegii deputați și senatori ai PSD, soluții prin care autorităților locale să li se permită acordarea inclusiv de facilități fiscale pentru firmele care crează un număr semnificativ de locuri de muncă. Mă refer aici la reducerea cuantumului actual al impozitelor și taxelor locale pentru acest gen de investitori, cum li se spune, strategici. Desigur, în același timp, trebuie să fim corecți și cu cetățenii, să le spunem că acordarea unor astfel de facilități pentru cei care aduc noi locuri de muncă, înseamnă și că nu vom avea la fel de mulți bani în bugetul local și atunci va trei să ne limităm la alte cheltuieli publice”, explică Cristian Resmeriță.

În programul său electoral, Cristiajn Resmeriță a cuprins și un proiect major de investiții publice, prin care se dorește dezvoltarea stațiunii turistice Straja și permanentizarea locurilor de muncă de acolo. ”Dorim să accesăm fonduri pe axa de finanțare 2014-2020 pentru stațiunile montane. Dorim să creăm condițiile necesare pentru a aduce sportivi în cantonamente de vară la Straja. Pentru aceasta avem nevoie de baze sportive în municipiul Lupeni. Pentru această perspectivă, deja în momentul de față se reabilitează și stadionul pentru că dorim cu oamenii de afaceri să aducem echipe în cantonament în Straja. Ne dorim să realizm un complex sportiv și în Straja și, în acest sens, lucrăm deja să obținem o finanțare pe fonduri europene pentru că mi se pare mult mai la îndemână, cu o contribuție minimă a comunității locale, și încă un complex pe care să îl realizăm în oraș, de dimensiuni mai mari, pentru ca aceste echipe să vină, să se cazeze sus la Straja și astfel să putem păstra locurile de muncă”, a spus Cristian Resmeriță, deputat PSD.

Odată cu dezvoltarea unor astfel de proiecte, Cristian Resmeriță este de părere că municipiul Lueni poate avea un viitor, indiferent de problemele generate în sfera locurilor de muncă de restrîngerea activității de la mină.

afis RESMERITA