Declarație politică a senatorului Haralambie Vochițoiu pe tema insolvenței CEH

vochitoiu foto nouSenatorul Haralambie Vochițoiu a depus astăzi la Parlament o declarație politică în care abordează din nou problematica situației prin care trece Complexul Energetic Hunedoara. Demersul acestuia nu este unul singular, de-a lungul ultimilor ani, Vochițoiu abordând acest subiect de foarte multe ori, atât prin declarații și intepelări politice și parlamentare, cât și prin organizarea unor evenimente menite să identifice soluții pentru reașezarea Complexului pe linia de plutire.

De data aceasta, în declarația sa politică de astăzi, depusă în Senatul României, Vochițoiu arată că prin natura, amploarea și implicațiile strategice, economice, sociale și politice bazinul minier Valea Jiului şi judeţul Hunedoara a ocupat, și continuă să ocupe încă, o poziție distinctă la nivel național. Limitată și relativ izolată geografic, Valea Jiului a generat o problematică economico-socială aparte datorită structurii monoindustriale, ce gravitează în jurul huilei. ”Indiferent că vorbim de reparaţii utilaj minier, reparaţii de echipamente hidraulice, telegrizumetrie, echipamente electrice, confecţii, cantine şi furnizare de produse sau de învăţământ, alimentaţie publică, comerţ, utilităţi şi servicii toate depind de activitatea de bază, care este extracţia cărbunelui, şi rezultanta acesteia – producerea energiei termo-electrice”, explică Vochițoiu.

Acesta apreciază că în ultima jumătate de an, care sau scurs de la preluarea puterii de către tehnocraţi susţinuţi făţiş de PNL şi PDL, asistăm la un spectacol grotesc prin care aceştia din urmă vor să şteargă realmente de pe harta economică a României Valea Jiului si judetul Hunedoara. ”Graba prin care vor să arunce la coş două activităţi vitale pentru comunitatea noastră, dar nesemnificative pentru ei, nu poate să ne ducă cu gândul decât la reua credinţă. Ei au şi au avut toate pârghiile puterii necesare luării celor mai bune decizii, Ei au şi au avut toate informaţiile şi timpul necesar să implementeze soluţiile tehnocrate pe care le-au dorit, Ei au şi au avut tot sprijinul comunităţii, societăţii, sindicatelor, mediului economic, politic şi mai ales al presei care au luat de bune toate vorbele frumos ticluite ambalate în intenţii de bună credinţă. Ce am constatat? Doar că VICLENIA nu are limite! Cu ce ne-am ales? Cu şomaj, fără drepturi şi salarii tăiate!”, spune Vochițoiu în declarația sa politică.

Senatorul se adresează în mesajul său nu doar parlamentarilor, ci în primul rând cetățenilor județului Hunedoara și salariaților CEH și ai SNIMVJ, dar în egală măsură pensionailor mineri și întregii comuntăți locale, pe care-i invită se alăture demersurilor sale pentru salvarea Văii Jiului! ”Vă asigur că, eu sunt angajat în această bătălie cu toate forţele mele inclusiv ca parlamentar în Comisia de Anchetă pe care am promovat-o, urmăresc îndeaproape acest proces cu speranța că specialiștii mineri și energeticeni hunedoreni, sprijiniți la rândul lor de mediul academic, sindical și tot spectrul politic autohton, vor fi lăsaţi să găsească acele soluții tehnice la limită prin care să se poată continua activitatea. Lupta pornită pentru salvarea activităţii miniere, considerată de Ei nerentabilă economic dar extrem de benefică pentru stabilitatea ţării, este în plină desfăşurare, având până acum, pe de o parte, în prima linie, oameni în care s-a aruncat pe nedrept cu pietre şi de cealaltă parte OAMENII NOII PUTERI. În mod poate nesperat, în această luptă inegală, justiţia a intervenit şi a oferit hunedorenilor un mic balon de oxigen. E momentul să acţionăm!”, spune Haralambie Vochițoiu.

Acesta își exprimă speranța că, văzând ce înseamnă INSOLVENŢA, actualul ministru al Energiei si Guvernul au tras concluzii înţelepte şi au reuşit să înţeleagă că deciziile pe care le-au luat nu sunt dorite de comunitatea locală din județul HUneodara și îi invită pe cei responsabili în mod direct să caute alte soluţii, iar dacă nu au astfel de soluții alternative, atunci senatorul Vochițoiu le cere să ia decizii de onoare în ceea ce îi priveşte!