Inginerul Nicolae Ivănuș lansează un ”Manifest pentru salvarea Minei Lupeni”

ivanusZilele trecute am aflat, cu stupoare, că factorii de decizie actuali, împreună cu reprezentanții Guvernului tehnocrat au hotărât includerea Minei Lupeni pe lista minelor care se vor închide în anii următori. După închiderea Minei Petrila în anul 2015, această decizie de închidere a minei Lupeni – un bastion al mineritului românesc și redută a mișcării muncitorești din România postbelică – mi se pare o durere insuportabilă și mult prea greu de îndurat. Ca specialist în industria minieră și fost director al acestei mine, afirm în deplină cunoștință de cauză că nu este posibil ca doar niște rezultate economice nu tocmai favorabile în acest moment să constituie motivele unei decizii radicale, ale cărei efecte se vor dovedi catastrofale pentru o comunitate locală și, mai mult decât atât, pentru securitatea națională.

Așa cum în anii revoluției industriale din secolul trecut mineritul Văii Jiului a ajutat România să se dezvolte, tot așa Mina Lupeni a contribuit decisiv la construirea comunității din aceasă localitate. Fie și doar din respect pentru acest lucru, este acum rândul comunității și al țării să se întoarcă spre Mina Lupeni și să o salveze.

Nu este un secret pentru nimeni că întreaga comunitate din Lupeni (indiferent că acesta s-a numit comună, oraș sau municipiu) a trăit prin Mină și datorită acesteia. Dacă nu ne gândim la istoria îndepărtată (mă refer aici la începutul activității miniere din 1884, la greva din august 1929, la recordurile tehnice mondiale din 1931-1932 sau la mecanizarea din perioada dictaturii proletariatului ș.a.m.d.) cu siguranță ar trebui să tragem învățămintele care se impun din istoria recentă a mineritului din Lupeni și din întreaga Vale a Jiului. Să ne aducem aminte că în anul 2001, la Mina Vulcan a avut loc o explozie urmată de o alta, un an mai târziu. Și atunci activitatea minei a fost redusă, dar s-au realizat lucrări ample de reabilitare tehnică și de securitate minieră, iar acum Mina Vulcan are cei mai buni indicatori tehnico-economici. Tot așa, în anul 2000 după un incendiu în stratul 13 de la E.M.Livezeni, această mina a trecut printr-o perioadă de reducere a producției (cu reducerea aferentă a indicatorilor tehnico-economici) și abia dupa 10 ani, odată cu redeschiderea stratului 13, mina a revenit pe linia de plutire. După cum se poate constata, la o analiză economică ”la rece” a anilor 2000-2004 atât Mina Vulcan, cât și Mina Livezeni, ar fi trebuit închise. Nu s-a luat însă o astfel de decizie radicală și timpul a demonstrat că decizia a fost una înțeleaptă.

Să ne aducem aminte că, în perioada 2003-2005, Mina Lupeni producea 30% din productia marfă a întregii companii miniere CNH, cu doar 17 % din personalul CNH. Din punct de vedere financiar, pentru producția de cărbune se cheltuiau 138 lei/tonă (echivalent a 39euro/tonă) și cărbunele se vindea cu 150 lei/tona (echivalent a 43 euro/tonă). Astfel, în luna aprilie 2005, după primul trimestru, la Mina
Lupeni era realizat un profit de un milion de euro! Apoi a început politizarea conducerii (cu directori ba de la PNL, ba de la PSD, ba de la PDL, apoi iar de la PSD) și, în mod inevitabil, căderea. Numai în anul 2009, la Mina Lupeni au fost numiți 4 directori. Nu vreau să amintesc și să discut în amănunt cauzele care au condus la decăderea minei. Acum este prea târziu. NICI NU MAI CONTEAZĂ CINE SUNT VINOVAȚII. Până la urmă toți au partea lor de vină, fie că au fost conducători locali, guvernanți, parlamentari sau lideri de sindicat. Cert este că astăzi Mina Lupeni scoate cu peste 100 de euro, tona de cărbune. Ceea ce, după mintea tehnocraților guvernamentali, nu îneamnă altceva decât că mina trebuie închisă. Ori, așa prostie, eu nu o pot înghiții !

Ca om care am pretenția că cunosc bine Mina Lupeni, afirm categoric că SUNT SOLUȚII ! Sunt soluții, dar trebuie aplicate cu voință, curaj și, mai ales, răbdare. Trebuie reabilitată Mina Lupeni. Cel putin un an. CUM ? Iată doar câteva soluții:
1.EXECUTAREA LUCRĂRILOR DE DESCHIDERE ȘI PREGĂTIRE NECESARE.
2. DOTAREA TEHNICĂ NECESARĂ, PENTRU REALIZAREA UNEI PRODUCTIVITĂȚI CARE SĂ CONDUCĂ LA OBȚINEREA UNEI SUSTENABILITĂȚI ECONOMICE.
3. DOTAREA TEHNICĂ NECESARĂ PENTRU REALIZAREA SECURITĂȚII MUNCII PERSONALULUI.

Din păcate, constatăm că guvernul nu are sau nu vrea să aloce bani pentru acest program (având probabil alte priorități decât Valea Jiului). De fonduri nerambursabile, de asemenea nu poate fi vorba (FMI și Uniunea Europeană susțin alte direcții prioritare). În acest
context, singura soluție viabilă este PARTENERIATUL PUBLIC PRIVAT. IMPREUNĂ, COMUNITATEA POATE LUPTA PENTRU ASTA. ESTE INTERESUL TUTUROR !!! SALVAREA MINEI LUPENI POATE ASTFEL DEVENI REALITATE. TREBUIE DOAR SĂ VREM ACEST LUCRU ȘI SĂ ACȚIONĂM, CU TOȚII, ÎN ACEASTĂ DIRECȚIE. Altfel… Dumnezeu cu mila !…

Închei prin a vă spune că, zilele trecute, cineva mă întreba: ”Oare mai este nevoie de cărbune?” Afară, ploua. I-am răspuns: ”Acum nu , dar peste trei luni, cu siguranță DA!” OAMENI BUNI, STĂ ÎN PUTEREA VOASTRĂ SĂ SALVAȚI ACUM MINA LUPENI ȘI ÎNTREAGA NOASTRĂ
COMUNITATE. NU RATAȚI ACEASTĂ ȘANSĂ !

Ing. NICOLAE IVANUS