Competiție pe teme de istorie, de ”Ziua Europei” la Petroșani

9 mai petrosani2În locul clasicelor festivități dedicate aniversării triplei semnificații ale Zilei de 9 Mai, autoritățile locale din municipiului Petroșani au preferat să invite elevii unităților de învățământ din localitate la un inedit concurs pe teme de istorie. Pentru al doilea an consecutiv, elevii s-au întrecut astfel la concursul organizat de Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani, demonstrând că momentele istorice ale zilei de 9 Mai nu le sunt deloc străine.

Competitorii au răspuns prompt la întrebările lansate de organizatori, dovedint ample cunoștințe despre această zi importantă în istoria nației române. Fie că a fost vorba despre proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 sau despre ziua de 9 mai 1945, în care Aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial (cărora li s-a alăturat și România) au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste sau despre serbarea Zilei Uniunii Europene, care marchează istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, privind planul de colaborare economică între Franţa şi Germania, elevii din cadrul școlilor gimnaziale din Petroșani au avut răspunsuri pentru întrebările lansate de juriu. “Elevilor noștri nu le este greu să răspundă la întrebările pe acest subiect, pentru că tematica acestui concurs a fost similară materiei pe care o au de învățat pentru teză, olimpiadă şi pentru lucrările de la clasă. În urma unui astfel de concurs copiii știu care sunt evenimentele importante din istoria noastră”, a declarat Cornelia Manițiu, profesor de istorie la Școala Gimnazială IG Duca Petroșani.

9 mai petroani1Tot despre tripla semnificație a zilei de 9 mai le-a vorbit participanților la acest eveniment și primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi. ”Sărbătoarea multiplă de astăzi o datorăm unor oameni fără de care istoria neamului nostru, a Europei și a întregii planete ar fi arătat altfel. Indiferent că vorbim despre Independența de Stat a României, despre Ziua Europei sau despre încheierea celui de-al doilea Război Mondial, vorbim despre aceleași idealuri de libertate, de pace și de prosperitate. Vorbim în esență despre aceleași lucruri pe care oamenii le doresc zi de zi. Astăzi cu atât mai mult se cuvine să fim recunoscători tuturor celor ce ne-au dat posibilitatea să trăim în pacea care ne permite să construim, să ne dezvoltăm, să evoluăm”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi.

Concursul dedicat tematicii ”9 Mai în istoria românilor” le-a adus participanților și premii oferite de administrația locală. Pe primul loc s-a clasat echipajul de elevi al Școlii europene ”I.G. Duca”. Pe locul al doilea s-au clasat elevii de la Școala Gimnazială ”Avram Stanca”, iar poziția a treia a fost ocupată de echipajul Colegiului Național de Informatică ”Carmen Sylva” – Școala gimnazială nr. 6. De asemenea, două mențiuni au fost aocrdate echipajelor de la Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida” – Școala Gimnazială nr. 2, respectiv Școala Gimnazială nr. 7.

 

”Le mulțumim celor care au participat  la acest concurs prin care marcăm ziua de 9 Mai la Petroșani, așa cum le mulțumim și cadrelor didactice care ne-au ajutat în organizarea acestui inedit eveniment. Pentru performanțele tinerilor, Consilul local a aprobat un fond de premiere, din care am constituit și premiile de care au avut parte câștigătorii concursului”, a declarat șeful Serviciului Relații Publice, Cultură și Relații Externe din Primăria municipiului Petroșani, Elisabeta Wersanski.

9 mai petrosani3