Cristian Resmeriță: ”Comisia de Muncă din Camera Deputaților a decis că pensiile pentru grupele speciale de muncă I și II vor fi reîntregite”

cristi resmeritaModificarea legii Pensiilor în 2011 a generat o nedreptate pentru mulți dintre pensionarii care provin din sistemul minier. La vremea respectivă, prin modificarea stagiului de cotizare la pensie de la 20 de ani la 30 de ani, printre beneficiarii grupelor special de muncă, printre care se numără şi minerii, au pierdut până la 30% din pensiile care le-au avut.

Repararea acestei nedreptăți a fost pentru deputatul Cristian Resmeriță un scop al manadatului să de parlamentar. Având în susținerea demersurilor sale în această direcție semnături din partea unui număr de 12560 de oameni nedreptățiți de această lege, Resmeriță a început în Parlament demersurile pentru repararea acestei nedreptăți, imediar după obținerea mandatului din 2012. ”La vremea respectivă, spune Cristian Resmeriță, am avut o primă tentativă, nereuşită din păcate, iar proiectul de lege a fost respins definitiv”, a declarat deputatul Cristian Resmeriță într-o conferință de presă.

Potrivit afirmațiilor acestuia, subiectul nu a fost însă abandonat, mai mult, din acel moment, principalul scop din mandatul său de parlamentar a fost tocmai îndreptarea această erori prin care au fost nedretățiți mii de mineri din Valea Jiului. Din fericire, eforturile acestuia s-au dovedit a fi în cele din urmă, încununate de succes. Cristian Resmeriță a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că urmare a demersurilor sale parlamentare, Camera Deputaților a admis modificarea legii, astfel încât stagiul de cotizare al minerilor va scădea de la 30 la 20 de ani. Astfel, În urma recalculării pensiilor, peste 10.000 de pensionari mineri ar urma să beneficieze de creşteri substanţiale ale veniturilor din pensie.

“Amendamentele mele la Legea Pensiilor au fost admise, zilele trecute, în şedinţa Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, unde printre cei care mi-au susținut demersurile s-a numărat și fostul premier Victor Ponta. Urmează acum elaborarea raportului Comisiei care este deja la semnat la preşedintele Comisiei de Muncă, domnul Adrian Solomon. Conform procedurile, în perioada următoare raportul va fi supus plenului Camerei Deputaților, unde nu am nici o emoție că va întruni o majoritate categorică, după care va deveni lege. Legea urmează să fie apoi pusă imediat în aplicare, odată cu promulgarea sa de către președintele României”, explică deputatul Cristian Resmeriță.

Forma în care se modifică prevederile legale este exact cea propusă de Cristian Resmeriță și așteptată de 5 ani de zile de pensionarii mineri din Valea Jiului. Atfel, art. 56, al. 5 se modifică şi va avea următorul cuprins “Stagiul complet de cotizare pentru persoanele prevăzute art. 30, alin. (1) litera a, adică cei care lucrează în sistemul minier este de 20 de ani”.

afis RESMERITAMai mult, Resmeriță apreciază că legea le face dreptate și celor care au ieşit în perioada 2011 până în prezent. Astfel, a fost modificat şi art.2, potrivit căruia persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a legii şi care îndeplinesc condiţiile impuse de prevederile art. 56 din Legea 263/2010, astfel cum au fost modificate şi completate prin prezenta lege beneficiază de recalcularea drepturilor de pensie. ”Anunţ miile de pensionari mineri care au ieşit începând cu anul 2010 că m-am ţinut de cuvânt, legea pensiilor va fi modificată, stagiul de cotizare revine la 20 de ani, toţi cei care vor ieşi la pensie, mai mult pe baza unor cereri de recalculare, toate pensiile vor fi recalculate începând cu 1 ianuarie 2011. Începând cu luna imediat următoare oamenii îşi vor primi pensiile întregi. S-au făcut nişte simulări la Comisia de Muncă, iar oamenii care au în momentul de faţă pensii de 2000 de lei este posibil să primească între 700 şi 900 de lei”,  a mai spus sursa deputatul Cristian Resmeriță.

Odată cu promovarea acestei legi, ultima promisiune asumată și încă neonorată de Cristian Resmeriță în cei 7 ani și jumătate în care a îndeplinit funcția de deputat al Văii Jiului, își găsește rezolvarea. ”Practic, tot ceea ce am promis cetățenilor care mi-au acordat de două ori votul prin care am fost desemnat să reprezint Colegiul de vest și Valea Jiului în Parlament, am realizat. la fel voi proceda și în ceea ce privește promisiunile pe care le fac acum cetățenilor din Lupeni cărora le cer votul pentru a deveni primar al acestui municipiu”, a mai precizat Cristian Resmeriță.