Explicațiile senatorului Vochițoiu oferite sindicaliștilor din minerit

sindicate la vochitoiuMai mulți lideri de sindicat de la unitățile miniere din cadrul CEH au solicitat astăzi întâlniri liderilor politici locali din Valea Jiului pentru a le atrage atenția că minerii și energeticienii din cadrul CEH au nevoie acum , mai mult ca niciodară, de sprijinul tuturor oamenilor politici. Printre cei care au acceptat întâlnirea cu sindicaliștii din minerit se număăr și senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu.

Acesta s-a întâlnit astăzi, la sediul Cabinetului său parlamentar de la Petroșani cu delegația Sindciatului Muntele, condusă de Petre Nica. Vochițoiu le-a explicat liderilor de sindicat că, se numără printre policienii care nu doar că au luat atitudine publică în susținerea CEH, dar și printre oamenii care au căutat să găească și soluții pentru acest important sector de activitate.

Concluziile acestei întâlniri au fost făcute publice chiar de către senatorul Haralambie Vochițoiu, într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de socializare. Iată ce spune senatorul Văii Jiului, pe marginea acestui subiect:

Astăzi, 13 mai a.c., în ziua în care comemorăm explozia din 15 mai 2002 de la Mina Vulcan, am primit vizita reprezentanților Sindicatului Muntele în frunte cu dl. Petre Nica, aflați în apropiere pentru a picheta sediile partidelor politice – acelea care sunt responsabile pentru situația Complexului Energetic Hunedoara. Le-am prezentat acestora și reprezentanților presei din Valea Jiului ultimele demersuri pe care le-am întreprins în calitate de senator hunedorean – singurul parlamentar care a lucrat peste 10 ani în subteran, pentru continuarea activității miniere în Valea Jiului.

Personal, în urmă cu trei zile, la data de 10 mai – Ziua Europei, i-am înmânat președintelui Iohannis oferta unui grup de investitori germani și sud-coreeni care propun un parteneriat în participaţiune cu Statul român în vederea investiţiilor la C.E.H. a peste 500 de milioane de euro într-o primă fază, care ar reprezenta utilaje şi tehnologie de vârf. Această ofertă salvatoare am prezentat-o și ministrului Energiei, care a lăsat-o la dospit într-un sertar al instituției, motiv pentru care lucrez la o moțiune simplă în vederea schimbării lui Victor Grigorescu, în situația în care nu acționează imediat în vederea redresării C.E.H.

Îmi permit să afirm că, față de alți politicieni sau reprezentanți ai diverselor sindicate, eu – VOCHIȚOIU Haralambie, chiar am făcut ceva pentru ortacii mei în afară de lătratul la lună, zbieratul în portavoce și încasatul de bani publici nemunciți:

– am înaintat 8 inițiative legislative în apărarea minerilor și sectorului extractiv și energetic, între care și declararea huilei ca Resursă minerală de interes strategic, prin modificarea și completarea Legii minelor nr. 85/2003;

– am depus 16 interpelări, precum și zeci de alte întrebări, declarații politice și luări de cuvânt în plen pentru apărarea drepturilor minerilor și pentru continuarea extragerii huilei în bazinul Văii Jiului;

– am reușit să modific, alături de echipa mea, Decizia Comisiei Europene pentru aprobarea schemei de ajutor de stat în vederea redobîndirii gratuităților pentru toți cei 9.987 de pensionari mineri, drepturi sistate de fostul guvern PDL actualul PNL;

– am în lucru un proiect de lege prin care toți pensionarii minieri cu peste 5 ani de subteran să beneficieze de contravaloarea drepturilor cuvenite: 4000 Kw/an și 3 rații de cărbune a 3 tone/an, fără restricții, direct pe cupoanele de pensii, prin trecerea acestora în sarcina Ministerului Muncii;

– sunt inițiatorul Comisiei parlamentare de anchetă privind situația Complexurilor Energetice Hunedoara și Oltenia, al cărei vicepreședinte sunt.

Astăzi, în prezența corpului de presă, am purtat o discuție prin telefon cu dl. Niculae Havrileț – președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, care m-a asigurat că una din cele trei soluții pe care le-am propus pentru redresarea C.E.H., anume sprijinirea printr-o subvenție a energiei produsă din huilă pe același sistem ca energia eolienă și fotovoltaică, este legală și poate fi aplicată prin Hotărâre de Guvern.

În concluzie, îi mulțumesc domnului Nica pentru vizită, îl mai aștept, dar dacă îi caută pe cei responsabili de situația C.E.H., îl invit să dărâme ușa la PSD și la PNL – FOSTUL PD!