Petroșaniul nu a pierdut nici un ban din programele de anvelopare a blocurilor

visan cu primarulPentru că în spațiul public online sunt vehiculate, în principal de către diverși competitori înscriși în cursa electorală, informații potrivit cărora Primăria Petroșani ar fi pierdut anul acesta sume importante, de ordinul miliardelor de lei vechi, din banii alocați de Guvern pentru implementarea unor proiecte privind reabilitarea blocurilor de locuințe, primarul municipiului Petroșani a făcut astăzi, într-o conferință de presă organizată împreună cu directorul executiv al DADPP Daniel Vișan, câteva precizări lămuritoare.

Tiberiu Iacob – Ridzi a explicat faptul că , în ceea ce priveşte reabilitarea blocurilor din municipiul Petroşani  executate pe programul guvernamental în care au fost incluse 10 blocuri de pe strada Păcii şi un bloc de pe strada 1 Decembrie 1918, valoarea totală a contractului este de 2.948.039 lei, din care cota ministerului reprezintă jumătate din această sumă, respectiv 1.474.019 lei. Potrivit reglementărilor stabilite de vechiul guvern, în mandatul căruia au fost aprobate aceste investiții, din această cotă s-au decontat sume de bani proporţional cu lucrările efectuate. ”În acest moment, din cele 10 blocuri, doar 7 sunt recepţionate, alte 3 fiind încă în curs de reabilitare. Modul de decontare a plăţilor efectuate de minister către constructor prin noi, prin Municipiul Petroşani, s-au desfăşurat în felul următor: comisia, împreună cu constructorul şi dirigintele de şantier întocmea situaţiile de plată, de lucrări efectuate în teren. Acele devize, acele situaţii se înaintau ministerului, după care se semna contractul de finanţare cu ministerul, care vira banii în contul municipiului şi noi, la rândul nostru viram banii în contul constructorului. Suma vehiculată că s-ar fi pierdut nu a intrat niciodată în contul municipiului, acea sumă se află în contul ministerului, dar acea sincopă a apărut după schimbarea guvernului, când s-a schimbat modul de lucru în ceea ce prvește decontările. Cei de la MDRT nu au mai acceptat situaţiile în avans, ci un alt mod de lucru în care, mai întâi se întocmește contractul de finanţare, după care venim cu situaţiile de plată şi acestea sunt decontate. La final, când recepţionăm şi celelalte 3 blocuri, o să vedem cum se va regla procedural această situaţie”, explică Daniel Vișan, directorul DADP Petroșani.
La rândul său, primarul Tiberiu Iacob – Ridzi arată că schimbarea Guvernului a generat o schimbare a metodologiei de lucru în ceea ce privește decontarea sumelor cuvenite pentru lucrările de reabilitre a blocurilor de locuințe. Primarul Petroșaniului dă însă garanții că nici un leu din banii prevăzuți pentru aceste lucrări de investiții nu a fost pierdut sau restituit Ministerului Dezvoltării, aceștia urmând a fi plătiți, până la ultimul leu, în funcție de deconturile realizate la recepționarea lucrărilor aflate încă în execuție.
În acest fel, Tiberiu Iacob Ridzi demonstrează că practic, acuzațiile care i se aduc în acest sens nu sunt altceva decât falsuri menite să inducă în eroare cetățenii.