Cum poate fi eliminat costul apei meteorice de pe facturile clienților Apa Serv ?

apa-de-ploieDupă ce subiectul ”apa” a fost readus în atenția oamenilor sub ”umbrela” unor dezbateri politice de campanie electorală, reprezentanții operatorului regional de apă și canalizare din Valea Jiului arată că tema eliminării costurilor pentru evacuarea apei meteorice de pe facturi are o singură rezolvare.

Reprezentanții Apa Serv Valea Jiului explică faptul că încasările rezultate din serviciul de preluare a apei meteorice în rețeaua publică de canalizare nu depășesc 600.000 de lei anual la nivelul tuturor consumatorilor din Valea Jiului. Încasarea unei sume simbolice reprezintă însă o condiție obligatorie, impusă de faptul că preluarea apei de ploaie în rețeaua de canalizare și, de aici, în stația de epurare a apelor uzate de la Dănuțoni, generează costuri mari pentru operator. În aceste condiții, chiar dacă tariful aplicat de operatorul regional Apa Serv pentru serviciul de preluare a apei meteorice nu acoperă costurile de epurare și evacuare în emisar, facturarea lui este obligatorie, fapt demonstrat inclusiv prin recomandările făcute de organismele de control ale activității regiei de apă.

Soluția pe care reprezentanții Apa Serv o întrevăd pentru rezolvarea acestei probleme ține, din fericire, chiar de o temă de dezbatere reală a acestei chestiuni de către pretendenții pentru funcțiile de primari și consilieri locali. ”Chestiunea are o rezolvare simplă dar, este adevărat, mult mai costisitoare. Pentru ca noi să nu mai fim mevoiți să preluăm apa meteorică în rețeaua de canalizare existentă, administrațiile locale ar trebui să facă invesiții în realizarea unui sistem independent de canalizare, destinat exclusiv preluării apei meteorice și eliberării acesteia în emisar. Astfel, se elimină trecerea acestei ape prin sația de epurare, precum și costurile aferente, fiind astfel eliminată veriga operatorului Apa Serv din acest circuit”, susțin specialiștii Apa Serv Valea Jiului.

Din păcate, o astfel de dezbatere nu există în aceasă campanie electorală și nici un competitor politic nu a prevăzut în programul său pentru următorii 4 ani realizarea unui astfel de sistem alternativ de preluare și eliminare a apei meteorice. Fapt care ne face să ne gândim, la modul cel mai serios, că fie acest lucru nu este posibil, fie că el costă cât nu face. Motiv pentru care subiectul, î mod clar nu face mai mult decât o picătură de ploaie într-un ocean de alte probleme.