De ce cred primarii PSD ai Văii Jiului că Hunedoara are nevoie de un Consiliu județean condus de social-democrați ?

primarii psdCandidații PSD pentru funcțiile de primar din localitățile Văii Jiului, cărora li s-a adăugat Sorin Vasilescu, candidat al PSD pentru funcția de consilier județean, au fost prezenți astăzi la o ultimă întâlnire comună cu presa locală din Valea Jiului, înaintea alegerilor din 5 iunie 2016. Aceștia și-au dorit să transmită un mesaj clar alegătorilor din Valea Jiului, cu privire la situația și perspectivele Complexului Energetic Hunedoara în viziunea PSD, dar mai ales despre importanța susținerii candidaților PSD pentru Consiliul județean Hunedoara.

Mesajul cel mai ”apăsat” i-a aparținut candidatului PSD pentru funcția de primar al orașului Uricani. Dănuț Buhăescu, primarul în exercițiu al acestui oraș apreciază că ”actualul PNL, care nu e decât PDL-ul vopsit nu a avut alt gând decât de a închide Valea Jiului”. Buhăescu vorbește și despre un genocid politic pe care cei care au condus în ultimii 12 ani Consiliul județean Hunedoara l-au făcut cu cetățenii Văii Jiului. ”De 12 ani, liberalii care au condus Consiliul județean au practicat o politică de subminare a Văii Jiului, o politică de genocid. Afirm acest lucru cu argumentul demonstrat că dacă noi, cei din Valea Jiului reprezentăm 33% din populația județului, de la județ nu s-au întors niciodată mai mult de 10% din banii colectați inclusiv de la cetățenii din orașele noastre. N-am prmit bani nici pe echilibrarea bugetelor, nici pe investiții la infrastructură, nici de altă natură. Asta cu toate că Guvernul Ponta a alocat constant județului Hunedoara cei mai mulți bani pe care i-a primit în ultimii 20 de ani. Practic, PDL-PNL a dorit o subdezvoltare a Văii Jiului. Acum vin și ne spun că ne vor acorda mai multă atenție. Dar ce garanții avem noi că aceia care ne-au mințit 12 ani, nu vor face la fel și după alegerile din 5 iunie ? Garanția noastră, a primarilor PSD care avem încrederea cetățenilor și vom rămâne în fruntea comunităților noastre, este să preluăm conducerea și la Consiliul județean. De aceea, cetățenii trebuie să voteze duminică, pe toate cele trei buletine de vot, candidații PSD”, a declarat Dănuț Buhăescu.

Fost prefect al județului Hunedoara, Sorin Vasilescu spune că a decis să renunțe la funcția din aparatul guvernamental pentru a candida din partea PSD pentru un loc în viitorul Consiliu județean, pentru că-și dorește ca județul Hunedoara, un județ cu resurse de dezvoltare uriașe să fie condus eficient și responsabil, astfel încât acesta să debină un județ puternic, dar nu în folosul unor grupări de interse politice sau economice, ci în folosul cetățenilor săi. ”Am înțeles că județul Hunedoara are nevoie de reconstrucție. Dar acest licru nu se poate face decât cu o administrație locală eficientă, dedicată oamenilor. Practicile de genul celor care au condus până acum și care au dus județul Hunedoara pe o pantă alunecoasă trebuie să înceteze. Nu mai vrem să vedem doar firmele de casă ale PNL-ului abonate la lucrările publice. Am avut cea mai puternică societate de întreținere a drumurilor, în subordinea Consiliului județean. Ce au făcut liberalii cu aceasta? Au falimentat-o pentru ca lucrprile să fie executate, prost și pe bani grei, de firmele lor. Trebuie să spunem Stop acestor practici, trebuie să reașezăm județul Hunedoara pe traseul corect spre dezvoltare și eficiență. Iar pentru aceasta, oamenii trebuie să aibă încredere în candidații PSD”, spune Sorin Vasilescu.

Primarul municipiului Vulcan, ing. Gheorghe Ile, apreciază la rândul său că, fără o susținere puternică din partea autorităților locale și judeene, fără o susținere politică eficientă, Complexul Energetic Hunedoara riscă să își închidă activitatea, fapt care ar avea consecințe catastrofale pentru toată Valea Jiului. ”Lucrările la stația de desulfurare de la termocentrala Paroșeni sunt oprite pentru că statul condus de guvernul tehnocrat nu vrea să plătească cota de TVA pentru lucrările care s-au făcut aici. Eu vreau să trag un semnal de alarmă. Asta cu att mai mult cu cât noi, primarii Văii Jiului am decis în ADI Termoficare să ne implicăm în realizarea de investiții majore în extinderea și modernizarea rețelelor de termoficare, tocmai pentru a ajuta CEH-ul să funcționeze. Vom face aceste lucrări pe bani europeni, dar vrem să avem garanția că aceste lucrări pe care le vom face nu vor fi în zadar. Pentru că, dacă din indiferența statului, se închide termocentrala Paroșeni, atunci și noi vom fi bligați să restituim Uniunii Europene banii pe investițiile din termoficare. Ca să nu mai spun că vom fi din nou arătați pe nedrept cu degetul de cetățeni, că am promis verzi și uscate și nu ne ținem de cuvânt. Iată de ce trag un semnal de alarmă ca guvernul tehnocrat să dea drumul la investiția privind desulfurarea de la Paroșeni. Iată de ce invit cetățenii să susțină toate cele 3 liste ale PSD în alegerile din 5 iunie, pentru că așa cum Guvernul Ponta a demonstrat că se poate, oamenii aleși ai PSD-ului să poată demonstra că au soluții pentru Valea Jiului și județul Hunedoara”, a spus Gheorghe Ile.

Costel Postolache, candidatul PSD pentru funcția de primar al municipiului Petroșani apreciază că tema CEH, mult dezbătută în această campanie electorală în care PSD a fost acuzat că se face vinovat de situația în care se află compania, nu este decât praf în ochii oamenilor. ”Realitatea e cu totul alta – spune Postolache. De fapt CEH a fost înființat de Guvernul PDL condus de Emil Boc și de ministrul Industriilor Adrian Videanu, iar Hotărârea de Guvern efectivă a fost dată de ministrul liberal Ion Ariton. Complexul a fost însă de la început prost conceput, pentru că varianta discutată inițial a fost aceea de realizare a două complexe energetice bazate pe mixul de  energie, în care huila trebuia unită cu producătorii din hidro, iar lignitul trebuia unit cu producătorul de energie nucleară. Nu s-a făcut acest lucru”, arată fostul lider sindical. Postolache mai explică și faptul că acuzația aduse managerilor PSD cre au condus CEH sunt la fel de false: ”Indiferent cine ar fi condus CEH-ul, nici un management nu-l putea, în condițiile date, să-l facă eficient. Nu poți concura pe o piață liberă cu producătorii de energie din hidrocentrale sau centrale atomo-electrice. Chiar și așa, Guvernul PSD condus de Vicor Ponta și-a făcut datoria: a șters datoriile minelor care au intrat în CEH pentru a le da o șansă la dezvoltare; a adoptat HG 130/2012 și 141/2013 prin care CEH a furnizat în Sistemul Energetic Național energie pentru reglarea sistemului, fapt care a asigurat 40 de milioane de euro anual pentru acest complex; a aprobat bilanțurile CEH, cu pierderile contabile aferente și a asigurat funcționarea acestuia și salariile angajaților. Ce decizii vor să ia acum ceilalți, vede toată lumea”, mai spune Postolache.

Deputatul Cristian Resmeriță, candidatul PSD pentru funcția de primar al municipiului Lupeni spune că toate aceste preocupări vor sta pe agenda de lucru a liderilor PSD locali, județeni și naționali și după momentul electoral de la începutul lunii iunie. El mai spune că PSD are soluții pentru toate problemele, pe care de altfel le-a prezentat constant cetățenilor în campania electorală. dar, în același timp, Resmeriță crede că pentru a putea pune în aplicare toate aceste soluții, cetățenii trebuie să dea un vot de încredere în alegerile din acest an Partidului Social Democrat. Iar primul ”examen” îl reprezintă chiar alegerile locale din 5 iunie. ”De aceea, invit cetățenii din Lupeni, din toată Valea Jiului și din tot județul Hunedoara să voteze, pe toate cele 3 buletin de vot, candidații PSD, atât pentru primar, cât și pentru Consiliile locale și pentru Consiliul județean”, a arătat Resmeriță.