Municipiul Vulcan declarat eficient din punct de vedere energetic de către Națiunile Unite

pnud1Municpalitatea din Vulcan a primit zilele trecute, la rândul ei, titlul de ”Oraș eficient din punct de vedere energetic” conferit de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). O distincție similară a mai fost acordată doar municipiului Petroșani.

Săptămâna trecută, la Primăria Vulcan a avut loc festivitatea de recepție oficială a altor 7 obiective de investiții în domeniul eficienței energetice, finalizate cu succes de autoritățile de la Vulcan, în cadrul programului finanțat de PNUD. Comunitatea Vulcanului a avut parte de 230.500 de dolari, sume nerambursabile oferite din Fondul Global de Mediu. ”Cu acești bani au fost reabilitate 7 clădiri publice (școli, grădinițe, sala de sport, centre culturale, etc.) și o alta se află încă în proces de execuție a lucrărilor (Spitalul – n.r.). Acesta reprezintã un pas important pentru comunitatea noastrã, deoarece, la nivel local, nu existã fonduri suficiente pentru  a realiza aceste investitii”, a declarat Cristian Popa, inspector în cadrul Biroului Proiecte-Programe din cadrul Primăriei municipiului Vulcan.

pnud2Prezent la eveniment, managerul acestui proiect derulat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din România, Mihai Moia, apreciază că ”proiectul a fost implementat de-a lungul unei perioade mai lungi si a vizat unitãtile care acum au alte performante energetice. Anveloparea s-a fãcut cu vatã bazalticã, iar clãdirile au geamuri termopan si centrale termice.” Acesta mai arată că UNDP a finantat maxim 70% din valoarea investitiei, iar cel putin 30% a fost cofinantarea partenerului local.

Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile spune că acest proiect este rezultatul unui parteneriat în care administrația locală din municipiul Vulcan și-a pus foarte multă încredere, iar rezultatele nu au întârziat să apară. ”Vreau să le mulțumesc și celor de la Națiunile Unite care au venit cu propunerea acestui program, dar și colegilor din aparatul tehnic al Primăriei municipiului Vulcan care au lucrat cu responsabilitate la dezvolyarea acestui proiect și care au făcut posibilă utilizarea acestor fonduri pentru reabilitarea unor clădiri importante din orașul nostru, precum și muncitorilor și inginerilor care au lucrat efectiv la etapa de construcții. Le mulțumesc tuturor și-i asigur că Primăria Vulcan va avea aceeași deschidere pentru continuarea parteneriatului cu Națiunile Unite”, a declarat Gheorghe Ile la festivitatea de la Vulcan.

 

Proiectul PNUD denumit „Îmbunãtãtirea eficientei energetice în gospodãriile si comunitãtile cu venituri reduse din România” a fost creat pentru 8 zone cu vulnerabilități sociale din România, Valea Jiului fiind reprezentată în derularea lui prin comunitățile locale din Vulcan și Petroșani.