La mulți ani, copii ! Astăzi este Ziua Internațională a Copiilor

tibicopii4Astăzi, În România este sărbătorită Ziua Internațională a Copiilor. Cu acest prilej, în mai multe localități ale Văii Jiului au loc manifestări dedicate copiilor.

Personalitățile publice locale transmit, ca de fiecare dată, mesaje de felicitre adresate celor mici. Spre exemplu, în mesajul său destinat copiilor din municipiul Petroșani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune că ”Ziua Internaţională a Copilului este o zi în care sărbătorim inocenţa şi speranţa într-un viitor mai bun, iar cu această frumoasă ocazie,  vă urez, dragi copii, să creşteţi frumoşi şi sănătoşi, iar greutăţile vieţii să vă ocolească drumul ce vă duce spre maturitate. Să fiți mereu bucuria părinţilor şi bunicilor voștri! La mulţi Ani!”

La rândul său, primarul municipiului Vulcan spune că ”pentru copiii Vulcanului suntem datori să facem tot ce stă în puterea noastră pentru ca aceștia să fie fericiți, să aibă cele mai bune condiții pentru a crește și pentru a se dezvolta. Acum, pe 1 Iunie, le doresc copiilor din comunitataea noastră, multă sănătate, fericire și le spun să fie convinși că administrația locală va acționa în așa fel încât ei să aibă șansa la educație, șansa la dezvoltare, șansa la fericire alături de familie. La mulți ani, dragi copii !”

Și senatorul de Valea Jiului, Haralambie Vochițoiu a transmis în mesaj de Ziua Copilului. ”Dragi prieteni, ziua de 1 iunie este un prilej binevenit de a-i sărbători pe copii și de a întâmpina sosirea verii, dar și un moment în care trebuie să reflectăm asupra necesității de a asigura celor mici dreptul la o dezvoltare până la maximum potențialului, de a le pune la dispoziție o viață de familie, culturală și socială armonioasă, de a le oferi o educație de calitate, de a-i proteja de influențele nocive și de a-i feri de abuzuri și lipsuri materiale. Ca națiune avem încă multe de îndreptat față de modul în care tratăm copiii României – nădejdea noastră cea mai de preț. De asemenea, nu trebuie să uităm că în lume există sute de milioane de copii, cu vârste între 5 și 14 ani, care trăiesc fără mijloace de subzistență elementare, în condiții de război sau care sunt supuși la muncă forțată. Avem așadar, fie ca părinți, fie ca simpli cetățeni, responsabilitatea de a veghea la interesele superioare ale copiilor și la condițiile în care cei mai mici dintre noi ajung să trăiască și să se dezvolte. Copiilor și vouă tuturor, vă transmit în cea dintâi zi de iunie să vă bucurați de această vară, în sănătate, bucurie și un cer senin și însorit. La mulți ani fericiți!”, a transmis Vochițoiu.

Ilie Păducel, primarul orașului Petrila trasmite și el gînduri bune copiilor din comunitatea petrileană cu ocazia Zilei Copiilor: ”În fiecare zi, fie părinte, fie bunic, ne gândim cu mândrie și bucurie la copiii și nepoții noștri. Astăzi este o zi mai specială în care ei, urmașii noștri, sunt aniversați pe plan internațional. Ne aducem aminte, cu bucurie în suflet, de momentele frumoase prin care copiii, cu inocența lor caracteristică, ne-au făcut să trecem chiar și în momentele mai grele ale vieții. Să spunem împreună astăzi, de 1 iunie, „La Mulți Ani” tuturor copiilor, să ne gândim cu responsabilitate și la acei copii care sunt mai oropsiți pe această planetă. Bucurați-vă dragi copii de aceste momente ale vieții prin care doar o singură dată puteți trece, până la maturitate. La Mulți Ani!”, spune Ilie Păducel – Primarul Orașului Petrila.

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferința mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecția copiilor a fost adoptată de către Federația Democratică Internațională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfășurată la Moscova. La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului.