Seminar pe tema nonviolenței, în dezbatere publică la Petroșani

urbis1La Petroșani, municipalitatea împreună cu reprezentanți dedicați ai societății civile reunite n cadrul mai multor asociații neguvernamentale au generat, la începutul lunii iunie, o dezbatere necesară pe tema comunicării non-violente în rândul tinerilor, dar și al adulților.

Subiectul, deși unul delicat, a fost abordat cu multă responsabilitate, atât de către dascăli și formatori ai opiniei publice, cât mai ales de tineri și chiar de către elevii de la Școala europeană ”I.G.Duca”, coordonați de prof. Elena Gârjob. Aceștia din urmă, prin contribuția lor practică la seminarul intitulat ”Comunicarea nonviolentă în educația copiilor”, au transmis prin frumoasele lor desene câteva mesaje clare legate de non-violență. “Am lansat această invitație la dezbatere, venită din partea Primăriei municipiului Petroșani, a Casei Pro Urbis cu contribuția tinerilor de la Consiliul Consultativ, pentru a reuși să discutăm despre un subiect extrem de important pentru viitorul unei comunități sănătoase. Ne dorim un dialog în comunitate, care să pună în evidență elemente, informații, puncte de vedere legate de cât de important este să fie educați copiii într-un spirit al comunicării non-violente. Această idee a apărut dintr-o necesitate a zilelor în care trăim, în care remarcăm că tendința de a fii agresiv este din ce în ce mai prezentă la copii de vârstă din ce în ce mai mică, fapt care este, fără îndoială, îngrijorător”a declarat Felicia Portase, reprezentant Casa ProUrbis, unul dintre principalii organizatori ai evenimentului.

urbis3La dezbatare a participat și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi. ”Am onorat invitația venită din partea Asociației Casa Pro Urbis și a tinerilor din cadrul Consiliul Consultativ de la Petroșani, pentru a discuta și a pune în evidență împreună acele elemente, informații și puncte de vedere legate de cât de important este să fie educați copiii într-un spirit al comunicării non-violente. Aceasta a apărut dintr-o necesitate evidentă a zilelor în care trăim, în care remarcăm că tendința de a fii agresiv este din ce în ce mai prezentă la copii de varsta din ce in ce mai mică. Le mulțumesc pe această cale organizatorilor, profesorilor și educatorilor prezenți, dar și părintelui Iulian Selaje, un model deosebit de caracter, educație și moralitate din comunitatea Petroșaniului”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

urbis2De altfel, părintele ortodox Iulian Selaje, particant la dezbaterea de la Petroșani, apreciază că problema violenței este de când Cain și Abel erau primii copii ai lui Adam și ai Evei și de când Cain a decis să îl ucidă pe fratele său pentru că Dumnezeu l-a pus la o încercare și a socotit să nu îi primească jertfa lui, să o primească pe a fratelui. ”De fiecare dată când violentăm pe cineva verbal sau chiar fizic, de fapt violența noastră este îndreptată asupra lui Dumnezeu pentru că Dumnezeu l-a făcut pe om și atunci te revolți împotriva celui care te-a supărat”, a mai spus preotul Iulian Sălaje.

Potrivit organziatorilor, seminarul ”Comunicarea nonviolentă în educația copiilor”, a reușit să aducă în atenție un sbiect care necesită însă o dezbatere mult mai atentă, dar și acțiuni concrete de educație a inerei generații în spiritul non-violenței, verbale sau de orice altă natură. ”Mulțumim tuturor celor ce și-au adus contribuția la realizarea acestui eveniment, care se constituie ca debut dintr-un program local dedicat acestui subiect deosebit de complex, care este comunicarea non-violentă nu doar în rândul copiilor și tinerilor, dar și în rândul adulților, care influențează prin atitudinea lor, comportamentul fiecărui copil cu care interacționează”, spune Eduard Wersanski, președintele Asociației Casa Pro Urbis din Petroșani.