S-a stins din viață scriitorul Mihai Dragolea, cetățean de onoare al municipiului Petroșani

mihai dragoleaModest și, mai ales, discret, scriitorul, przatorul, eseistul, criticul literar și omul de televiziune Mihai Dragolea s-a stins din viață la Petroșani.

Născut pe 13 februarie 1955 și stabilit în Cluj din anii studenţiei, Mihai Dragolea a fost format ca scriitor în jurul revistei „Echinox”. După 1990 a fost redactor de emisiuni culturale la TVR Cluj și va preda timp de câţiva ani cursuri la secţia de jurnalism a Universităţii clujene.

”Mihai Dragolea publică două volume de critică: „În exerciţiul ficţiunii. Eseu despre Şcoala de la Tîrgovişte” (1992; reeditată în 2006) şi „Arhiva de goluri şi plinuri. Literatura fragmentară” (1998). Numeroasele sale cronici, mici eseuri, articole despre literatura postbelică, pînă la cea de ultimă oră, au rămas risipite în reviste. Către sfîrşitul anilor ’90 se produce cotitura: nu va mai scrie decît ocazional texte critice, devenind dintr-o dată prozator, prozator de mare calibru, autor al unui impresionant şir de cărţi: „Călătorii spre muchia de cuţit” (proză scurtă, 1999), „De departe spre aproape” (roman, 2001), „Colecţia de mirări” (proză scurtă, 2005), „Funcţionar la singurătăţi sau Contabilul de imagini” (proză scurtă, 2007), „Epiderma de bazalt. Colecţia de mirări 2” (proză scurtă, 2011), „Proces de creponare cu păianjeni, zmeură, ceaţă” (roman, 2013). Formidabil observator al lumii din jur, al oamenilor şi al împrejurărilor vesel-triste în care ne trăim vieţile, „colecţionar” de personaje şi de situaţii, fin psiholog şi sarcastic caracterolog, contemplator – în fond – plin de înţelegere faţă de carnavalescul tragic al existenţei, cu o atitudine – în ultimă instanţă – de filozof şi de moralist, Mihai Dragolea lasă în urmă o operă de prozator de clasă. Rămîne să-l recitim şi să-l aşezăm la locul meritat în istoria noastră literară”, spune Ioan Bogdan Lefter într-un articol publicat de agenția de presă Mediafax.

În ultimii ani ai vieții, după restructurarea studioului TVR Cluj care l-a adus în șomaj, Mihai Dragolea s-a retras la Petroșani, comunitatea locală de aici conferindu-i de altfel și binemeritatul titlu de Cetățean de onoare al municipiului Petroșani. ” Trecerea în neființă a apreciatului scriitor, prozator, critic literar şi eseist  MIHAI DRAGOLEA cetățean de onoare al municipiului Petroșani, constituie o pierdere grea pentru întreaga noastră comunitate locală. La trista despărțire de remarcabilul om de cultură din Petroșani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi transmite sincere condoleanțe familiei. Dumnezeu să-l odihnească în pace !”, se arată în necrologul transmis de administrația locală de la Petroșani.