Sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Hunedoara se pune în funcțiune

cj hdMiercuri, 8 iunie 2016, la sediul Consiliului Județean Hunedoara s-a desfășurat o conferință de presă având ca temă finalizarea lucrărilor în cadrul proiectului ”Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Hunedoara”, la care au participat Adrian David – președintele C.J. Hunedoara, Dan Stoian – administrator public și Oana Basceauș – director Avensa Consulting.

Proiectul, derulat în perioada 2014-2016, a fost implementat în cadrul unui program european și a beneficiat de o finanțare de 186.382.219 lei, din care cota nerambursabilă este de 144.304.903 lei.

Nul sistem integrat de managment al deșeurilor din județul Hunedoara va avea unitatea centrală la Bârcea mare, locație în care a fost construit un depozit de deșeuri menajere ecologic care va putea înmagazina o cantitate de 111.200 tone pe an. În plus, tot aici a fost construit o stație de sotare a deșeurilor, cu o capacitate de 33.753 tone/an și o stație de tratare mecano-biologică cu o capacitate de 82.379 tone.

Cel de-al doilea element de bază al sistemului a fost construit în municipiul Petroșani, unde au fost realizate o stație de sortare a deșeurilor cu o capacitate de 15.980 tone/an, respectiv o stație de transfer cu o capacitate de 42.571 tone/an.

Tot în cadrul acestui proiect au fost ecologizate mai multe depozite de deșeuri neconforme din județul Hunedoara, de pe raza localităților Uroi-Rapoltu Mare, Aninoasa, Hațeg, Petrila, Lupeni, Călan, Hunedoara, Orăștie, Deva.

Potrivit președintelui Consiliului județean Hunedoara în exercițiu Adrian Nicolae David finalizarea acestui proiect deschide o nouă cale în ceea ce privește managementul integrat al deșeurilor din județul Hunedoara, așezând totodată județul nostru pe harta regiunilor europene care respectă în totalitate normele europene în materie.