Centenarul Marelui Război, moment istoric marcat la Petroșani de Ziua Eroilor / GALERIE FOTO

petrosanieroi1”Un popor există doar prin cultul eroilor săi !” Frumoasele cuvinte rostite cu mai bine de o jumătate de secol în urmă de ilustrul istoric român Nicolae Iorga sunt și astăzi povață pentru cei care, la Petroșani, înțeleg să aducă prinosul lor de recunoștință Eroilor Neamului Românesc. Așa s-a întâmplat și astăzi la Petroșani, unde la Cimitirul Eroilor miliari căzuți în luptele din Marele Război de la care anul acesta marcăm deja un secol, zeci de oameni au venit pentru a celebra împreună Ziua Eroilor.

“Suntem la o mare sărbătoare a românilor precum și a întregii creştinătăţi. Astăzi este şi ziua Înălţarii Domnului Isus Hristos, dar este şi ziua Eroilor neamului românesc. În plus, trăim anul acesta împreună și emoția unui moment istoric aparte, deoarece se împlinesc 100 de ani de la momentul 1916, care marchează intrarea României în Primul Război Mondial. Aici, în acest loc emblematic din orașul nostru, se odihnesc o serie întreagă de soldaţi, atât români, cât şi de altă naţionalitate, martiri ai luptelor din Marele Război al Reîntregirii Neamului. E o datorie de onoare a noastră să îi comemorăm şi să le arătăm respectul cuvenit, cel puţin o dată pe an, atunci când este ziua eroilor. Este pentru noi toți un moment emoţionat şi am o mare satisfacție să văd că, la astfel de evenimente, vin și cei mai mici dintre cetțenii Petroșaniului, pentru a ne prezenta momente artistice care demonstrează că istoria este și rămne cea mai frumoasă poveste”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

La evenimentul prilejuit de marcarea Zilei Eroilor la Petroșani au participat reprezentanți ai Administrației Locale din municipiului Petroșani (ai Primăriei și Consiliului Local), dar și reprezentanți ai Consiliul Județean Hunedoara (din partea căruia a fost prezent președintele în funcție Adrian Nicolae David), ai Asociației ”Cultul Eroilor”, ai Asociației Veteranilor de Război Petroșani, ai Inspectoratului de Poliție Petroșani, ai Detașamentul de Jandarmi Petroșani, ai Detaşamentului de Pompieri Petroşani; ai Universității din Petroşani, ai partidelor politice (PNL, PSD, ALDE, UDMR, PRM, PMP, ALIANŢA PENTRU HUNEDOARA), ai INCD-INSEMEX Petroșani, ai Asociaţiei Pensionarilor pentru Ajutor de Deces şi Ajutor Reciproc Petroşani, ai Spitalul de Urgenţă Petroşani, ai ApaServ Valea Jiuului, ai SC Termoficare SA, ai Sindicatul Huila şi SNIMVJ, preucm și ai Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida Petroşani.

La fel ca în ultimii ani, preşcolarii de la grădiniţa PP3, coordonaţi de doamna Evelina Pană au susțnut un emoționant recital artistic, iar părintele ortodox Mihai Munteanu a oficiat un Te Deum dedicat memoriei eroilor.

La Petroșani, marcarea centenarului Marelui Război va continua și în perioada următoare, așa cum dă asigurări chiar președintele Asociației ”Culturl Eroilor” din Valea Jiului, Ioan Levițchi. Acesta spune că atât Asociația ”Cultul Eroilor” cât şi Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (două asociații simbol la nivelul Văii Jiului în ceea ce privește păstrarea tradițiilor și valorilor ortășești) și-au propus pentru următoarea perioadă, până la 1 decembrie 2018, organizarea unei întregi suite de activităţi, prima dintre acestea fiind chiar marcarea Zilei Eroilor din acest an de la Petroșani și din toată Valea Jiului. ”În toamnă ne-am propus să facem o pomenire a tuturor morţilor din acest cimitir al eroilor de la Petroșani,  respectând tradiţiile ortodoxe. Astfel, în prima sâmbătă din luna noiembrie vom face acest lucru. Pentru anul viitor, când cimitirul eroilor de a Petroșani  împlineşte 100 de ani de existenţă, cu sprijinul Consiliului Local şi ai unor membri ai Filialei Cultul Eroilor Petroşani, vrem să schimbăm faţa acestui cimitir și să montăm o nouă placă comemorativă”,  a declarat Ioan Leviţchi, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor.

ZIUA EROILOR LA PETROSANI / GALERIE FOTO:

Această prezentare necesită JavaScript.