Analiza alegerilor locale în viziunea președintelui Klaus Iohannis

Klaus-Iohannis1Președintele României, Klaus Iohannis a făcut astăzi, prin intermediul unei declarații de presă susținute de la Palatul Cotroceni o analiză a rezultatelor alegerilor locale de la 5 iunie 2016.

Președintele spune că, în privința organizării alegerilor, datele arată că, în general, procesul electoral s-a desfășurat fără probleme deosebite. ”În premieră pentru România, a fost inaugurat un sistem electronic pentru a împiedica votul multiplu. Acest sistem a funcționat foarte bine. Pentru toate acestea, mulțumesc Biroului Electoral Central, Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Telecomunicații Speciale. Aceștia toți au contribuit la acest rezultat, tehnic, foarte bun. Mi-aș fi dorit totuși o comunicare mai rapidă a rezultatelor oficiale și poate chiar un mod mai prietenos de prezentare a acestor date astfel încât orice cetățean interesat de procesul electoral să poată identifica rapid cine, ce și unde a câștigat”,a  declarat Iohannis.

Președintele a precizat că nu va comenta rezultatele obținute de un partid sau altul, sau de candidații independenți, apreciind totuși că, rezultatul alegerilor confirmă faptul că  la nivel național, există două mari partide care și-au consolidat pozițiile în preferințele electoratului, mai ales în consiliile locale și județene. Două partide care au împreună aproape 70%. ”Mă bucură însă faptul că au existat mulți candidați independenți și partide nou create care au intrat în competiția electorală pentru alegerile locale”, arată Klaus Iohannis.

În altă ordine de idei, președintele României crede că este de discutat încă modul în care legislația electorală a răspuns așteptărilor cetățenilor, context în care Iohannis apreciază că va trebui făcută o analiză a cadrului legislativ și a măsurii în care acesta servește sau nu intenției de a avea un public informat, păstrând în același timp cerințele de integritate, transparență și responsabilitate în finanțarea campaniilor electorale. ”Legea electorală a avut și părțile ei bune: un control mai bun al finanțării campaniei, reducerea drastică a posibilităților de a cumpăra voturi, interzicerea materialelor care puteau constitui mită electorală și așa mai departe. În privința votului într-un tur sau două tururi, mi-am exprimat deseori opinia, dar acum, după aceste alegeri, cred că devine și mai evident că noul Parlament care se va constitui după alegerile din toamnă trebuie să evalueze serios necesitatea introducerii alegerilor locale în două tururi pentru primari”, a mai declarat Klaus Iohannis.

 

Președintele a reiterat ideea potrivit cvăreia de câțiva ani buni, românii cer o nouă clasă politică: ei vor să fie reprezentați și conduși de politicieni integri și dedicați interesului public. Iohannis apreciază că rolul fundamental în reformarea și înnoirea clasei politice îl au alegătorii. ”Nu trebuie să ne imaginăm că altcineva decât alegătorul poate să schimbe clasa politică românească. Votul este instrumentul cel mai puternic prin care se poate schimba clasa politică. Votul este instrumentul prin care partidele pot fi obligate să devină mai bune, mai performante, să aibă politici mai bune, să aibă criterii de integritate pe care le respectă. Eu pot să invit partidele să se reformeze, pot să vorbesc pentru reformarea clasei politice, dar singur nu. Singur nu pot să fac acest lucru. Dumneavoastră, alegătorii, trebuie să schimbați prin vot felul în care acționează partidele politice. Și insist pe criteriul integrității. Este extrem de important. Dacă ne referim la alegerile care tocmai au trecut, alegerile locale. Administrație se poate învăța, politica se poate învăța, integritatea însă nu. Un politician ori este integru, ori nu este integru, iar pentru o comunitate este foarte important să aleagă un om integru, indiferent dacă vorbim de alegeri locale sau alegeri parlamentare. Acest principiu a integrității a fost abordat diferit de către partide. Unele partide au luat treaba foarte în serios, au stabilit criterii de integritate și le-au respectat. Alții au mimat. Alegătorul trebuie să decidă cine are dreptate și eu cred că românii în continuare își doresc o clasă politică reformată, înnoită, integră și competentă”, a declarat președintele României,

În opinia acestuia, în perpsectiva alegerilor din toamnă, Guvernului în revine sarcina să se ocupe de o campanie de conștientizare a importanței votului. ”Nu importanța votului pentru un anumit partid, ci importanța votului în sine și să mobilizeze electoratul ca să meargă la vot. Acum alegerile locale s-au încheiat, dar munca pentru noii aleși abia începe. și alegătorii, și societatea civilă trebuie să urmărească cu mare atenție ce fac noii aleși, cum își pun în practică proiectele, cum respectă ceea ce au propus și au promis. Toate aceste lucruri sunt importante, fiindcă următoarele alegeri vin în curând”, a precizat, în alocuțiunea sa, președintele Iohannis.