Încă un pas înainte spre revitalizarea raporturilor între Universitatea Petroșani, autoritățile locale și mediul de afaceri din Valea Jiului

upetLa inițiativa și sub patronajul Universității din Petroșani s-a derulat astăzi o primă rundă de întâlniri între reprezentanții noilor autorități publice locale, ai mediului academic din valea Jiului și ai unor reprezentanți ai mediului de afaceri locali. La eveniment, alături de rectorul Universității Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin au participat primarii Tiberiu Iacob Ridzi (Petroșani), Vasile Jurca (Petrila) și Dănuț Buhăescu (Uricani), dar și o serie de alte personalități din viața publică a Văii Jiului.

Potrivit rectorului Universității din Petroșani, pentru această instituție academică a Văii Jiului este extrem de important să fie liantul unui dialog real între beneficiarii activitătii și muncii din facultățile componente și rezultatul acestei munci, respectiv studentii. ”Trebuie sã căutăm ca studenții nostri să aibă cunostintele necesare pentru a face fatã în firmele în care vor lucra. Acesta este scopul unui învățământ normal, firesc, centrat pe oferta de lucru a pieței muncii”, a declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universitãtii Petrosani.

Participant la eveniment, primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu apreciază că scopul acestei întâlniri l-a constituit identificarea soluțiilor de comunicare eficientă cu mediul de afaceri, pentru asigurarea coeziunii între factorii responsabili de viitorul comunităților locale din Valea Jiului, asfel încât mediul de afaceri sa poată beneficia de resurse umane bine pregătite și adaptate la nevoile de dezvoltare viitoare ale economiei locale.

upet2

O inedită introspecție a evenimentului derulat astăzi la Universitatea din Petroșani, a făcut-o și primarul Tiberiu Iacob Ridzi, unul dintre promotorii ideii de parteneriat între autoritățile locale, Universitatea din Petroșani și mediul de afaceri local. Primarul municipiului Petroșani spune că realitatea la care suntem obligați să ne raportăm din punctul de vedere al absorbției de forță de muncă pe piața locală, impune dezvoltarea unui parteneriat cât mai solid între oamenii de afaceri din zona noastră și cei ai universității, cu implicarea directă a administrațiilor locale. ”Se cunoaște nevoia de forță de muncă a multor firme locale, pregătită la nivel universitar. Sunt frecvente exemplele de firme puternice locale, care doresc să angajeze absolvenți ai facultăților Universității din Petroșani. După cum tot frecvente sunt și locurile de muncă scoase pe piața muncii, însă insuficient de atractive pentru tinerii absolvenți, care de foarte multe ori aleg fie joburi sub nivelul lor de pregătire, fie aleg să plece în alte părți pentru găsirea unui loc de muncă, indiferent de tipul acestuia, care speră ei că va fi plătit la nivelul așteptărilor lor”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta mai arată de asemenea că, de-a lungul ultimilor ani au fost căutate mai multe soluții care să armonizeze cererea de forță de muncă cu oferta locală. ”Discuțiile de astăzi au avut și acest scop care poate fi atins doar prin întărirea parteneriatului dintre cele trei segmente ale comunității locale și prin utilizarea celor mai bune mijloace de comunicare cu tinerii absolvenți, pentru a-i ajuta să înțeleagă că pot să-și valorifice diploma universitară și aici, acasă, pentru salarii egale sau de multe ori mai mari decât cele vânate în centrele aglomerate ale țării, sau străinătății”, a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi.

Și administrația publică locală a Vulcanului a fost prezentă la evenimentul de astăzi la Universitatea Petroșani, prin viceprimarul Cristian Merișanu, la întâlnirea dintre exponenții lumii academice, cei ai mediului de afaceri și cei ai primăriilor. Viceprimarul Vulcanului, Cristian Merișanu crede că acest pas făcut astăzi deschide o nouă oportunitate de adoptare a unor soluții practice, la nivel local, care să permită multor absolvenți de facultăți din cadrul Universității să-și găsească locuri de muncă în zona Văii Jiului. El a precizat că felul în care au fost abordate temele propuse, permite celor implicați în această problemă deosebit de stringentă – pregătirea profesională, să își adapteze mult mai bine domeniile de pregătire la nevoile reale ale pieței muncii locale.

upet3