Zile de caniculă și în județul Hunedoara. Ce ne recomandă medicii ?

vara_caniculaDirectia de Sanatate Publica a judetului Hunedoara a fost anuntata ca, in perioada 17.06.2016 ora 12 – 18.06.2016 ora 23, exista pentru judetul Hunedoara o avertizare de canicula .

Ministerul Sănătăţii recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide(între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe  fructe şi legume proaspete(pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.Dacă este absolut necesar să  ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată:pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschiseEvitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Medicii spun că fara o hidratare corespunzatoare, care sa mentina temperatura corpului in jur de 37 grade Celsius, pot  sa apara efecte negative asupra organismului uman : crampele de caldura, insolatie, epuizare sau soc hipertermic. Crampele de caldura apar la nivelul abdomenului, bratelor, membrelor inferioare, mai ales atunci cand transpiram abundent in timpul unor activitati fizice solicitante. In aceste conditii, orice activitate fizica va fi sistata, iar pacientul va intra in repaos intr-un loc racoros. Activitatile fizice intense pot fi reluate dupa mai multe ore, cand canicula s-a mai potolit.Este recomandat consumul de lichide precum sucuri de fructe naturale sau de bauturi energizante diluate cu apa. Daca aceste crampe dureaza mai mult de o ora, este necesar consultul medical.

Epuizarea cauzata de temperaturile ridicate apare dupa cateva zile de calduri excesive si se manifesta prin somnolenta, senzatia de slabiciune si oboseala, somn agitat sau insomnie. Aceste stari pot fi combatute prin odihna in locuri racoroase, consumul lichidelor, iar daca simptomele continua va fi solicitat ajutorul medicului.

Insolatia este data de expunerea directa si prelungita a capului la soare. Se manifesta prin: dureri de cap violente, somnolenta, greata si eventual pierderea cunostintei, febra si uneori arsuri ale pielii.Riscul de insolatie este mult mai ridicat la copii . De aceea, trebuie evitata expunerea prelungita la soare, mai ales intre orele 11-18. Iar cel care a facut insolatie va fi dus la umbra, incercandu-se racirea corpului cu gheata sau apa rece, ventilatie, administrarea unei cantitati consistente de lichid.

Socul hipertermic este o urgenta medicala. Apare ca urmare a incapacitatii organismului de a-si mentine temperatura normala, aceasta crescand repede, ajungand/depasind 40 grade Celsius.Simptome socului sunt: pielea este foarte calda, rosie si uscata, dureri de cap violente, dezorienatare si pierderea cunostintei (lesin), eventual convulsii. In acest caz va fi solicitat serviciul de urgente medicale (Salvarea). Pana la sosirea acesteia bolnavul va fi dus la umbra, udat cu apa rece, daca este posibil, persoanei i se face un dus rece. Fara acordarea rapida a ingrijirilor medicale, socul hipertermic poate fi fatal.

Pentru a limita efectele  temperaturilor ridicate in locuinte, ferestrele expuse la soare vor fi inchise, fiind trase jaluzelele sau draperii. Ferestrele vor ramane inchise pe toata perioada cat temperatura exterioara este superioara celei din locuinta si vor fi deschise seara tarziu, noaptea si dimineata devreme, provocand curenti de aer, pe perioada cat temperatura exterioara este inferioara celei din locuinta. Vestimentatia in zilele cu temperaturi ridicate trebuie sa fie lejera si ampla, din fibre naturale, de culori deschise. Pe cap vor fi purtate palarii sau sepci in culori deschise. O mare atentie trebuie acordata copiilor, varstnicilor si persoanelor cu dizabilitati, oferindu-le periodic lichide, chiar daca nu sunt solicitate.Parintii trebuie sa evite sa iasa cu copilul din casa in orele cu temperaturile ridicate , mai ales daca este vorba despre bebelus (0-12 luni). In cazul in care este necesara deplasarea, atunci copilul va fi imbracat lejer, chiar daca are pana la 9 luni, iar capul va fi acoperit cu o palarie de soare. Copilul trebuie lasat dezvelit atunci cand doarme. In schimb, nu este recomandat scaldatul in apa rece deoarece diferentele mari de temperatura pot sa determine aparitia socului. Este bine ca in zilele cu temperaturi ridicate sa fie evitate activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc). Pe parcursul zilei vor fi facute dusuri caldute, apa fiind lasata pe corp. In zilele cu temperaturi ridicate, consumul de lichide trebuie sa depaseasca doi litri, fara a astepta sa apara senzatia de sete. Consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) este interzis intrucat acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. De asemenea, va fi evitat consumul bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.In schimb, Directia de Sanatate Publica a jud.Hunedoara recomanda consum ridicat de fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castarveti, rosii) deorece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.