Raiul pe pământ la Plitvice Jezero, în Croația

Home Reportaj Raiul pe pământ la Plitvice Jezero, în Croația
Raiul pe pământ la Plitvice Jezero, în Croația

plitvice1Multe sunt pe Pământ locurile în care Mama Natură a hărăzit lucruri frumoase, capabile să-ţi încânte lumina ochilor cu peisaje desprinse parcă din ireale basme, dar puţine sunt locurile în care Dumnezeu a făurit oamenilor, pe lumea aceasta, câte un colţ de Rai.

Am descoperit un astfel de loc, dincolo de Dunăre, aproape de graniţa care desparte astăzi trei ţări desprinse din fosta Iugoslavie: Croaţia, Bosnia-Herţegovina şi Serbia. Aici, ascunse în inima unei păduri seculare se află unicele şi spectaculoasele lacuri Plitvice sau, pe numele lor de origine (în croată), Plitviče Jezera.

Născute din zbuciumul apelor râului Korana la trecerea sa printr-un canion de calcare lung de circa 3 kiometri, cele 5 lacuri ale Parcului Natural Plitvice (declarate monument al naturii de UNESCO) înconjurate de creste falnice şi o vegetaţie luxuriantă constituie astăzi o minune a naturii, un colţ de rai pe care turişti din întreaga lume vin să-l descopere şi să-l imortalizeze pe peliculă
fotografică sau de film.

Parcul Natural Plitvice din Croaţia a fost amenajat încă din 1949 drept arie naturală protejată, dar oamenii se pot acum bucura din plin de frumuseţile acestuia, graţie unei excelente amenajări turistice, pe trasee marcate, cu poteci de piatră şi alei construite din bârne de lemn, care pun în valoare spectacolul naturii pe întreaga suprafaţă de 294,82 kmp ai complexului peisagistic de la Plitvice Jezera. În plus, frumuseţea traseului turistic este completată de o fascinantă traversare cu vaporaşul a celui mai mare dintre lacuri.

Cei îndrăgostiţi de natură pot descoperi aici un adevărat Rai, unde schimbările anotimpurilor se transformă în tot atâtea magistrale opere de artă şi chiar schimbările din cursul unei singure zile prezintă ochiului un spectacol de lumină şi culoare absolut fascinant. Lacurile Plitvice nu sunt niciodată la fel, culorile, umbrele arborilor şi ale stâncilor se schimbă în permanenţă, la fel cum vegetaţia arborilor seculari care le înconjoară oferă, în fiecare zi, un spectacol aparte.

Ori de câte ori ai trece de “Poarta Raiului” de la intrarea în Parcul Natural Plitvice, măreţia naturii te surprinde la fel de plăcut. Cei care şi-au făcut deja din această destinaţie turistică un adevărat loc de pelerinaj spun că toamna este cel mai frumos anotimp pentru a vizia complexul natural de la Plitvice.

plitvice2

plitvice3Câteva milioane de turişti poposesc aici anual, în special ca “haltă” a drumului lor spre o altă destinaţie turistică de excepţie a Croaţiei, coasta dalmată a Mării Adriatice, atraşi de miracolul dumnezeiesc al locurilor.

Turiştii care străbat astăzi cu uimire, uneori într-o aglomeraţie care impune mersul “în şir indian”, canionul, aproape că nu-şi pot crede ochilor că o astfel de minune a naturii era, în urmă cu mai puţin de 300 de ani, inaccesibilă şi necunosută, amintită doar de legendele otomane care vorbeau despre existenţa, în hăţişul pădurilor seculare ale Croaţiei, a “Grădinilor Diavolului”.

Mai târziu, când zona pârâului Korana a trasat pe harta Europei graniţa Imperiului Habsburgic, se spune că aici a fost construită o casă imperială. Pe locul în care se presupune că a existat aceasta, a fost construit un modern complex hotelier, unde se află una din cele două porţi de intrare în perimetrul vizitabil al lacurilor. Curgerea apelor pârâului Korana a creat aici, în timp, câteva zeci de cascade, între cele 5 mari ochiuri de apă care formează iezerele Plivice. Cascadele au de la dimensiunea caracteristică simplei curgeri a unui râu de munte până la înălţimi de 85 de metri, formând o perdea de apă strălucitoare care umple oglinda cristalina a lacurilor în care strălucesc peşti care vin la mal, sub ochii turiştilor, zbenguindu-se în faţa acestora ca la circ.

Turul lacurilor Plitvice se face în mare parte pe jos şi cu vaporaşul sau cu trenuleţul panoramic. Deşi presupune un efort serios, oferă o
binemeritată răsplată pentru cei care vin să le descopere frumuseţea, transformând o zi de viaţă într-o adevărată experienţă a Paradisului de pe Pământ. În plus, sutele de pensiuni turistice şi restaurante cu specific croat, în care te îmbie meniuri pantagruelice, dar cu un gust excelent, sunt tot atâtea motive pentru a determina turistul care descoperă acest colţ de Rai, să-şi înscrie în agendă acest loc, care trebuie revăzut o dată, şi încă o dată, şi încă o dată…

plitvice4

 

plitvice6

plitvice5