Complexul Energetic Hunedoara reintră în insolvență

sediul cehInstanțele de judecată au decis astăzi reluarea procedurii de insolvență a Complexului Energetic Hunedoara. Mai mult, Tribunalul Hunedoara a decis și numirea aceluiași administrator judiciar, respectiv firma GMC SPRL Craiova, care a gestionat starea de insolvență a companiei și înainte de suspendarea acesteia, chiar dacă numirea este cu titlu provizoriu până la data de 16 octombrie 2016.

Potrivit ministrului Economiei, procedura de insolvență voluntară solicitată de CEH nu reprezintă o rezolvare a situației în care se află această companie. Cu ceva vreme în urmă, ministrul Energiei aprecia însă că această soluție pune pentru moment la adăpost CEH-ul în fața unui deznodământ și mai grav, generat de o posibilă stare de faliment. „Există un risc ca societatea să fie atacată prin alte demersuri din partea altor operatori economici cu privire la executarea unui tip de creanțe. Ceea ce noi facem este să asigurăm funcționarea ei și continuarea procesului de reformă, astfel încât să asigurăm securitatea energetică a României. Sigur, ne-am fi dorit să o facem în circumstanțe mai facile, fără să avem un proces juridic așa de sinuos”, a declarat ministrul Vlad Grigorescu.

Oficialii Ministerului Energiei au prezentat, în luna aprilie, un nou plan de restructurare a CEH, care va fi prezentat Comisiei Europene în vederea aprobării unor ajutoare de stat. Ministrul de resort a subliniat schimbarea de optică asupra sectorului miner în discuțiile cu autoritățile de la Bruxelles, respectiv faptul că menținerea mineritului în România este necesară nu din punct de vedere social, ci din perspectiva securității în alimentarea cu energie. Astfel, planul include păstrarea a două mine, Livezeni și Vulcan, alături de câte un grup din centralele Paroșeni și Mintia, care să totalizeze 400 de MW. Este vorba de grupul viabil de 150 de MW de la Paroșeni, retehnologizat în 2005, care are rezolvate și problemele de mediu, și de grupul 3 de la Mintia, singurul viabil de acolo, unde mai trebuie rezolvate însă problemele legate de poluare și de modernizare.

Pe de altă parte, reprezentanții Sindicatului ”Noroc bun” din cadrul EH care au reușit scoaterea Companiei de sub starea de insolvență inițială apreciază că vor ataca din nou sentința pronunțată astăzi de Tribunalul Huneodara la Curtea de Apel Alba Iulia.