Ambasadorul Marii Britanii în vizită la Jandarmeria Hunedoara

vata jandamiÎn perioada 21-22 iunie 2016, Excelenţa Sa domnul Paul BRUMMEL, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, s-a aflat în vizita în cadrul Proiectului LIFE Connect Carpathians, proiect cu finanţare europeană ce vizează crearea unei reţele regionale funcţionale de arii protejate între Munţii Apuseni şi Carpaţii Meridionali şi în care Jandarmeria Română este partener.
Cu această ocazie, Excelenţa Sa, domnul Paul BRUMMEL, a vizitat Punctul de lucru Zam al Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Vaţa de Jos, structură înfiinţată la nivelul Jandarmeriei Hunedoara pentru îndeplinirea obiectivelor în cadrul proiectului Life Connect Carpathians. În acest context, au fost prezentate misiunile îndeplinite de jandarmii montani, precum şi rezultatele obţinute pentru protecţia mediului şi o parte din tehnica aflată în dotarea acestora.

În cadrul conferinţei de presă, Excelenţa Sa, domnul Paul BRUMMEL, a declarat: „Consider că Jandarmeria face ceva important pentru România si pentru români. Este un proiect minunat pentru că are sprijinul administraţiei publice locale şi al Jandarmeriei. Protejarea animalelor sălbatice nu se poate realiza decât sprijinind comunitatea locală şi dezvoltarea economică a acesteia.”

La rândul său, col. Robert Vîţă, comandantul Jandarmeriei Hunedoara a prezentat activităţile derulate şi rezultatele obţinute de Jandarmeria Română, prin Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara, în cadrul acestui proiect finanţat din fonduri europeane.
„Este obligația noastră să conservăm patrimoniul natural moștenit pentru generațiile viitoare. În acest context, Jandarmeria Română, ca instituție a statului abilitată cu aplicarea legii, inclusiv cu privire la protecția faunei și florei și a ariilor protejate, se implică activ în proiectul LIFE CONNECT CARPATHIANS”, a spus col. Vîță.

În cadrul vizitei desfăşurate, Excelenţa Sa, domnul Paul BRUMMEL, s-a întâlnit cu reprezentanţii organizaţiilor şi instituţiilor partenere în proiect, precum şi cu reprezentanţii autorităţilor publice locale.

Pentru îndeplinirea obligațiilor asumate în proiect de Jandarmeria Română, la nivelul Jandarmeriei Hunedoara s-a înființat o structură specializată pentru executarea misiunilor – Postul de Jandarmi Montan Vața de Jos, cu două baze modulare funcționale în prezent, situate în comunele Zam și Vața de Jos. Pentru a putea executa misiuni pe întreaga suprafață a coridorului ecologic, ce unește Munții Apuseni și Carpații Meridionali, efectivele de jandarmi montani au fost dotate în mod corespunzător grație fondurilor europene aflate la dispoziție în cadrul proiectului european. Prevenirea faptelor de braconaj, reducerea deteriorării mediului şi ariei protejate sunt principalele obiective asumate de Jandarmeria Română,

Proiectul LIFE Connect Carpathians constituie o iniţiativă unică în România, prin amploarea zonei de desfăşurare şi obiectivele asumate. Astfel, obiectivele principale ale proiectului sunt: asigurarea conectivităţii funcţionale, reducerea conflictului om – animale sălbatice şi creşterea gradului de toleranţă cu privire la conviețuirea cu animale sălbatice mari, promovarea conservării integrate pe termen lung, creşterea gradului de conştientizare şi de susţinere a factorilor interesaţi locali cu privire la realizarea obiectivelor proiectului.
În cadrul acestui proiect, Jandarmeriei Române îi revine sarcina de a preveni şi combate faptele antisociale ce aduc atingere mediului înconjurător, în general şi fondului cinegetic, în special, prin executarea de misiuni în mod independent, de către jandarmii din cadrul acestei structuri nou înfiinţate sau împreună cu partenerii de proiect, precum şi cu reprezentanţii instituţiilor publice cu atribuţii în domeniu.