Copacul cu lalele din Iscroni are prieteni de nădejde

proaninasa1Copacul cu lalele din Iscroni (Aninoasa ), ajuns la venerabila vârstă de 136 de ani, a fost „înfiat”, după 26 de ani de la Revoluţie de Asociaţia PRO ANINOASA şi elevii și cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială „Sfânta Varvara ” Aninoasa.

În urmă cu un an, asociaţia PRO ANINOASA, condusă de prof. Elena Pascu a obţinut, prin intermediul proiectului intitulat „Oraşul Aninoasa, promovarea valorilor tradiţionale prin turism cultural”, o finanţare nerambursabilă de 5000 lei de la Consiliul Judeţean Hunedoara, bani cu care arealul din jurul Copacului cu lalele de la Iscroni a fost transformat într-o adevărată oază de odihnă şi frumuseţe, pe maginea DN 66. Schimbarea e datorează eforturilor depuse de o mână de inimoşi voluntari, care au pus în valoare acest simbol al Aninoasei.

Voluntarii asociației pro Aninoasa își doresc acum să obțină pentru acest simbol al Văii Jiului, statutul de monument natural. Demersuri similare au mai avut loc de-a lungul timpului, dar ele nu s-au materilat. Astfel, o decizie a Consiliului Popular al Jud. Hunedoara (Decizia nr. 452 din 1979) urma să hotărască cuprinderea arborelui cu lalele de la Iscroni  pe lista cu monumente ale naturii ce intră în regim de ocrotire, dar ea nu a mai fost adoptată. Abia în anul 1997, în şedinţa Consiliului Judeţean Hunedoara, prin Hotărârea nr. 13/ 1997, este stabilit că arborele cu lalele de la Iscroni, Aninoasa, reprezintă un monument al naturii de categoria a III –a, ce adăposteşte o specie ornamentală rară: Liriodendron tulipifera.

proaninoasa2De curând, Asociaţia PRO ANINOASA a propus Primăriei Aninoasa să iniţieze un proiect HCL, prin care să demareze propunerea pentru desemnarea Copacului cu lalele de la Iscroni, drept arie protejată de interes naţional, iar prin personalul de specialitate, să înainteze documentaţia cu această propunere, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. ”Credem că prin susţinerea acestor demersuri, se va face o reparaţie culturală faţă de simbolul acestei zone frumoase şi faţă de toţi cetăţenii oraşului Aninoasa”, susțin reprezentanții Asociației Pro Aninoasa.

Până atunci, elevii de la Şcoala Gimnazială „Sfânta Varvara” Aninoasa, împreună cu profesorii Elena Pascu şi Mariana Costina au acționat din nou, la jumătatea lunii iunie, pentru a ecologiza zona Copacului cu lalele, printr-un proiect de voluntariat. După muncă, micuţii elevi din clasele I şi a II- a, au fost răsplătiţi cu o masă, ca la nedeile de odinioară care avea loc la umbra acestui arbore.