Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri

spune-nu-drogurilor-1Ziua Mondială de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Drogurise celebrează în fiecare an în data de 26 iunie. În anul 2016, Campania „Să ne dezvoltăm  fără droguri !”se va organiza în perioada 26 iunie – 24 iulie 2016 sub sloganul ”SĂ NE DEZVOLTĂM  VIEȚILE, COMUNITĂȚILE, IDENTITĂȚILE, FĂRĂ DROGURI! Campania încurajează tinerii să pună în prim-plan propria sănătate şi să nu consume droguri.

”Drogurile ilegale ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor. La nivel mondial, până la 200.000 de oameni mor în fiecare an din cauza supradozelor. Drogurile nu afectează doar consumatorii, acestea provoacă familiilor şi celor dragi dificultăţi enorme şi suferinţă.Toate droguri ilegale au efecte fizice imediate. Drogurile pot, de asemenea, împiedica grav dezvoltarea psihică și emoțională, în special în rândul tinerilor, suprimă un potenţial pe care utilizatorii nu îl vor mai recupera, deoarece  vor schimba dezvoltarea unor mecanisme naturale de adaptare. Drogurile întunecă judecata utilizatorilor. Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială, inclusiv cea a copiilor, şi pot ruina oportunităţile de educaţie şi angajare”, se arată într-un comunicat al Direcției Județene de Sănătate Publică Hunedoara.

Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate. Cei care suferă din cauza tulburărilor generate de consumul de droguri pot fi sprijiniţi printr-un tratament bazat pe dovezi şi pot fi prevenite multe decese cauzate de supradoze.Copiii şi tinerii trebuie să fie educaţi cu privire la pericolele pe care le generează drogurile ilicite.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, este important să ne amintim că tulburările cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite si tratate. Astfel, în județul Huneodara, statisticile arată faptul că, în ulimi ani, se constată o creștere a cazurilor de ntoxicare cu substanțe psihotrope, etnobotanice sau militare, de la 7 cazuri în 2013 și 10 cazuri în 2014, la 34 de cazuri, din care 5 soldate cu internarea în regim de urtență la Spital, în anul 2015.