Din rețetele bunicii Nuța / Frunză verde de…mărar !

bunica1Plantă condiment deosebit de aromată cu un gust plăcut, mărarul este des folosit în bucătăria românească. Dacă în Evul Mediu, mărarul era folosit pentru alungarea spiritelor rele, în zilele noastre  mărarul ne îmbogăţeşte, prin plinătatea aromei, gustul ciorbelor, al salatelor, al murăturilor sau al plăcintelor.

Bogat în calciu, magneziu, potasiu, mǎrarul are proprietǎţi digestive, antispastice, antiinflamatorii şi diuretice. Pe vremuri, el a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie, şi dacǎ în timpul unui banchet cineva ar fi baut prea mult, mǎrarul calma excesul.  Se pare cǎ are şi proprietǎţi afrodisiace.

Sub formǎ de infuzie, mǎrarul stimuleazǎ sistemul digestiv, seminţele opresc sughiţul, durerile de cap tusea, stimuleazǎ lactaţia, ajutǎ la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor şi are acţiune de antiseptic intestinal. Uleiul de mărar este folosit de către doamne şi domnişoare în întreţinerea sânilor. Acesta le oferă fermitate şi ajută la creşterea lor.

În ceea ce priveşte bucătăria, mărarul se asezonează foarte bine cu legumele, gen varză, cartoşi, castraveţi, etc. Toate sosurile cu bază de smântână sau lapte pot fi aromate cu mlădiţe tinere de mărar, la fel şi brânzeturile proaspete.

Sosul de mărar se potriveşte foarte bine lângă peşte sau lângă o bucată de friptură de vită la grătar. Pentru prepararea acestuia, ai nevoie de 250 grame mărar verde, tocat grosier peste care se pune un amestec cald obţinut din 3 linguri ulei de măsline, puţină sare, piper şi zeama de la o limetă. Se amestecă uşor şi se serveşte. Dacă se doreşte un sos alb, mărarul se căleşte uşor împreună cu o lingură de unt, iar deasupra lui se toarnă 100 ml smântână grasă. Este un sos care se poate servi şi singur cu puţină mămăliguţă.

Dacă cumulăm gustul şi beneficiile mărarului, acesta nu trebuie să ne lipsească din bucătărie.

Poftă bună de la Bunica Nuța !