Vicepremierul Vasile Dîncu readuce în atenție necesitatea unui proiect special pentru dezvoltarea Văii Jiului

dancu vulcanPrezent astăzi în Valea Jiului, pentru a lua un prim contact cu realitățile din zonă, vicepremierul Vasile Dîncu, apreciază că Valea Jiului are nevoie de un proiect de dezvoltare integrată, la care să-și aducă aportul autoritățile centrale și locale, dar și mediul academic din zonă, aceesta fiind de altfel singurul mod prin care regiunea poate scăpa de perspectiva unui viitor incert.

Ministrul Dezvoltării Regionale s-a întâlnit vineri, la Petroșani și Vulcan, cu primarii din cele 6 orașe din Valea Jiului, cu conducerea Consiliului județean Hunedoara, dar și cu profesorii de la Universitatea Petroșani, despre care ministrul afirmă că trebuie să devină un pol de acțiune în jurul căruia trebuie construită viitoarea Strategie de dezvoltare a Văii Jiului. Primele măsuri pe care Guvenul intenționează să le adopte n această direcție au fost anunțate de Vasile Dîncu în cadrul unei conferințe de presă organizate la Vulcan, la finalul întrevederii cu autoriățile publice locale din regiune.

”Am discutat astăzi cu primarii din Valea Jiului, cu profesorii de la Universitatea din Petroșani și cu sindicatele din zona minieră câteva lucruri care sunt necesare pentru o strategie pentru Valea Jiului. În primul rând, vrem ca până în toamnă să avem conturate deja câteva idei clare care trebuiesc adoptate de Guvern pentru a ajuta această zonă. Vom reveni în Valea Jiului, împreună cu premierul Dacian Cioloș și cu o echipă guvernamentală, pentru că am constatat că problemele semnalate țin de competența mai multor minisere. Ce pot să vă spun la acest moment este că vrem să construim aici, în primul rând, un centru strategic — pe care eu îl văd la Universitatea din Petroșani – un centru strategic prin intermediul căruia să scriem proiecte de dezvoltare pentru Valea Jiului. Nu cred că putem face proiectele pentru Valea Jiului de la București. Putem să venim cu fonduri de la București, cu programe, dar proiectele de dezvoltare trebuie gândite și făcute aici”, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu.

Acesta a arătat că proiectele administrației locale trebuie să includă mai multe componente și că programul ar trebui să se întindă pe următorii 20 de ani.

ile1O primă direcție de dezvoltare a Văii Jiului este, în opinia vicepremierului Dîncu, atragerea de investiții în Valea Jiului, iar în acest sens administrația locală are datoria de a acționa unitar, în vederea înființării a cel puțin două parcuri industriale. ”Sper ca administrația locală să se miște foarte repede și să facă măcar două parcuri industriale în această zonă. Nu ajunge să spui că Valea Jiului e frumoasă, că are resurse, că are forță de muncă. Trebuie să faci un loc unde să poată veni investitorii. Dacă se poate să construim, cu ajutorul unor programe naționale și cu participarea administrației locale, de exemplu, niște hale în parcul industrial, care să poată fi închiriate, se dezvoltă foarte repede Valea Jiului. Știu exemplele altor orașe, unde după ce ai construit un parc industrial, se umple imediat de firme care doresc să investească acolo capital. În acest sens, cred că Guvenul poate veni și cu un sprijin real, prin modificări legislative care să dea șansa unor regiuni de acest fel la dezvoltare. Spre exemplu, se impune o modificare legislativă în legea parcurilor industriale, pentru că în prezent, condiționarea înființării acestora pe suprafațe mai mari de 25 de hectare pune aproape n imposibilitatea de a derula astfel de investiții în zonele de munte, cum este și Valea Jiului, unde nu există suprafețe de teren de asemenea dimensiuni. Apoi, trebuie să regândim Legea ajutorului de stat, pentru a vebi în sprijinul investitorilor care vor să vină aici și care, din fericire, nu sunt puțini, așa cum am constatat din dialogul de astăzi cu autoritățile locale, care mi-au demonstrat că au viziune și sunt dispuse să acționeze împreună pentru ezvoltarea unui proiect comun cu Guvernul, pentru redresarea economică și socială a Văii Jiului”, a declarat Vasile Dîncu.

În acest context, el a precizat că a luat cunoștință de modificările propuse de primarii din Valea Jiului în ceea ce privește legislația referitoare la constituirea parcurilor industriale, astfel încât acestea să poată fi înființate și pe suprafețe mai mici de teren pe care le pot pune la dispoziție administrațiile locale din zonele montane, cum este și cazul orașelor din Vale.

Vicepremierul Vasile Dîncu a mai spus că în cadrul discuțiilor cu primarii din Valea Jiului a fost reaadus în atenție și subiectul creării unei conurbații formate aici sub forma unei asocieri a localităților din zonă, aceasta fiind o altă oportunitate esențială în accesarea de fonduri europene pentru proiecte majore de dezvoltare locală. În acest sens, Dîncu a dat ca exemplu succesul programului de alimentare cu apă și canalizare derulat de Apa Serv, despre care spune că este un exemplu de bune practici în ceea ce privește derularea investițiilor publice din fonduri europene la nivelul întregii țări.

Vicepremierul Vasile Dîncu a fost însoțit în vizita sa în Valea Jiului de consilierul de stat al Primului Minstru Ionel Dancă. Acesta a declarat că Primul Ministru Dacian Cioloș dorește să-și asume personal un proiect destinat Văii Jiului, nu doar prin alocarea de resurse financiare distincte pentru Valea Jiului, ci și prin demararea unor programe care să ofere o perspectivă de dezvoltare a acestei importante regiuni din țara noastră. Primul Ministru va anunța un set concret de programe și măsuri guvernamentale în această direcție, în vizita pe care o va întreprinde în Valea Jiului, în fruntea unei delegații guvernamentale, la începutul lunii septembrie.