Din rețetele bunicii Nuța / Poftiţi la… papanaşi

bunica1Pentru un “dulce” uşor de preparat vă recomand papanaşii. Preparaţi din brânză dulce de vaci şi acoperiţi mai apoi cu un strat generos de smântână şi dulceaţă din fructe de pădure, papanaşii sunt un desert cu care nu poţi să dai greş.

Considerat de mulţi un produs tradiţional, istoria ne spune că nu este chiar aşa. Primii papanaşi ar fi apărut în Danemarca, mai precis pe puntea unui vapor. Cert este că toţi vecinii noştri se delectează cu acest preparat din brânză de vaci, ouă şi griş. Etimologic cuvântul papanaşi ar proveni de la latinescul papa care înseamnă printre altele “mîncare de copii”. În Ungaria şi Austria, papanaşii se fierb. La noi în ţară, mai ales în Bucovina, dar şi în regiunile de munte, papanașii se prăjesc. Au poate mai multe calorii, dar sunt mai delicioşi.

Şi acum…reţeta. Pentru vreo şapte papanaşi ai nevoie de 500 grame brânză dulce de vaci bine scursă, 100 grame zahăr, două ouă, 200 grame făină (sau griş de grâu), zahăr vaniliat şi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.

Din ingredientele de mai sus se frământă un aluat nu prea tare din care se fac bulgăraşi mai mari cu o adâncitură la mijloc şi bulgăraşi mai mici, rotunzi, care vor fi folosiţi pe post de capac la cei mai mari. Papanaşii se prăjesc pentru câteva minute în ulei încins precum gogoşile. Se aşează pe farfurie, în adâncitură se pune o lingură de dulceaţă de fructe de pădure, se aşeză „capcul” din bulgăraşul mic, iar deasupra se toarnă o lingură de smântână şi câteva boabe de zmeură sau afine pentru decor. Personal am folosit în loc de tradiţionala dulceaţă de afine, sirop de zmeură, iar gustul a fost divin. Papanaşii sunt interzişi celor la cură de slăbire deoarece fiind atât de buni, nu te poţi abţine să mănânci o singură porţie.

Poftă bună vă dorește BUNICA!