ISU face primul bilanț al calamităților din 15-16 iulie

lupeni6Primul bilanț al ploilor și inudațiilor cauzate de ploile din zilele de 16 și 17 iulie 2016 în județul Hunedoara,  a fost prezentat în mpd public de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență ”Iancu de Hunedoara”. Prin ntermediul unui comunicat de presă, ISU arată că, în acest interval de timp, au fost înregistrate mai multe situații de urgență generate de inundații în localitățile Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Uricani, Brad, Baru și Pui.

„Încă de la primul apel prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112,  în vederea sprijinirii comunităților din localitățile afectate, Inspectorul Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara a dispus dislocarea în zonele afectate a unui număr mare de personal și tehnică de intervenție din cadrul detașamentelor de Pompieri Deva, Hunedoara, Orăștie și Petroșani. Pompierii militari au intervenit pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente și vântul puternic”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Hunedoara.

Astfel, în localitățile mai sus menționate au fost înregistrate următorarele situații de urgență:

  • în municipiul Petroșani, au fost inundate 3 subsoluri de instituții și spații comerciale, 2 scari de bloc și subsolurile acestora, 3 gospodării, 8 beciuri precum și carosbilul aferent străzilor Dacia și Maleia;
  • în municipiul Vulcan, au fost inundate 2 gospodării și 5 garaje;
  • în municipiul Lupeni, au fost inundate 2 locuințe, 6 gospodării și 1 subsol al unui spațiu comercial precum și carosabilul aferent străzii Bărbăteni respectiv DN66A;
  • în orașul Petrila, au fost inundate 7 gospodării și 5 subsoluri de bloc. Totodată, în orașul Petrila, au fost constituite diguri din saci cu nisip pentru protejarea străzilor Burdeștei și Birăoni precum și a liniei de cale ferată ce deservește exploaterea minieră Lonea.
  • în orașul Uricani, au fost inundate 2 subsoluri de bloc totodată fiind afectat și un pod peste cursul râului Jiu;
  • în municipiul Brad s-a produs o acumulare de apă la piața agroalimentară;
  • în comuna Pui, satele Băiești și Galați, au fost inundate 12 gospodării și 12 beciuri;
  • în comuna Baru, sat Livadia, au fost inundate 5 beciuri și 8 fântâni. Totodată, în comuna Baru au fost constituite diguri din saci cu nisip pentru protejarea străzilor Muncel și Balișor.

aeroport2În vederea înlăturării efectelor negative generate de inundații, la nivelul ISU Hunedoara s-a dispus ridicarea capacității operaționale, astfel, în perioada mai sus menționată, în acțiunile de intervenție au fost angrenați peste 150 pompieri care au acționat cu autospeciale de intervenție, autocamioane, motopompe și accesorii de primă intervenție.

În comunicat se mai arată că, în data de 16.07.2016, în sprijinul pompierilor hunedoreni au intervenit și 30 pompieri din cadrul ISU Arad, cu autospeciale de intervenție, motopompe și accesorii de primă intervenție. De asemenea, în acțiunile de intervenție au fost angrenați și reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi precum și membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență ale localităților Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Uricani, Brad, Baru și Pui. Acțiunile de intervenție au fost coordonate la fața locului de către domnul Inspector șef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean, care, în vederea sprijinirii populației și a comunităților din zonele afectate, precum și pentru revenirea în cel mai scurt timp la starea de normalitate, a dispus continuarea acestora și pe parcursul nopții până la înlăturarea tuturor efectelor negative generate de inundații.