Casa Pro Urbis – Realizări și perspective pentru societatea civilă din Petroșani

wersanski pro uribsOrganizație reprezentativă la nivelul societății civile din municipiul Petroșani, Asociația Casa pro Urbis s-a reunit, zilele trecute în Adunare Generală pentru a dezbate raportul pe anul precedent al Comitetului Director, dar și pentru a aproba Programul de acțiuni al asociației pentru anul în curs.

Majoritatea celor 28 de membrii activi ai Asociației Casa Pro Urbis au luat parte la dezbaterea condusă de preșeidntele Asociației, Eduard Wersanski. În raportul său, acesta a arătat că, în anul precedent, prima întâlnire a membrilor Asociației a fost cu ocazia sărbătoririi Zilei Unirii la Petroșani, activitate la care Pro Urbis este coorganizator încă de pe vremea existenței Forumului civic Pro Urbis. La scurt timp, în februarie a fost organizat, în premieră, vernisajul expoziției ”Suflet, fantezie și primăvară” cu exponatele elevei Maria Andreea Pop din clasa de învățământ special al Școlii Gimnaziale I.G.Duca. ”Ca parteneri al administrației locale, asociația și-a adus contribuția la organizarea Zilei Verzi și a hotărât ca începând cu anul 2016 să aducă un suflu nou acestei activități propunând o altfel de ”Zi Verde”, prin organizarea  unor activități civice, sportive, culturale, educative și orientare turistică să contribuie la ceea ce însemnă protejarea mediului înconjurător, acțiunea fiind ”mutată” în zona de agrement Brădet”, spune Eduard Wersanski, președintele ACPU.

De asemenea, a fost organizată a doua ediție a Zilei Internaționale a Libertății Presei, într-un parteneriat cu Primăria Petroșani și instituțiile de media din Valea Jiului, la seminarul pe te,me de actualitate fiind prezentă și Ioana Avădanei, director executiv a Centrului pentru Jurnalism Independent.

În colaborare cu liceele, școlile generale și Asociația Pro Parâng s-a organizat, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, o activitate inedită și în premieră la Petroșani, defilarea prin oraș cu biciclete cu participarea laolaltă a tinerilor și vârstnicilor. O altă activitate organizată în colaborare cu Asociația Pro Parâng a fost tabăra de creație care s-a adresat tinerilor din învățământul preuniversitar și universitar și avut menirea să promoveze turismul montan. S-a constituit un grup de lucru care împreună cu 5 echipe au participat la deplasări în zone montane din Valea Jiului cu scopul de a cunoaște mediul natural și activități specifice zonei montane.

”Tot în anul precedent, am fost invitați de către Asociația Caritas să participăm la Săptămâna Voluntariatului, activitate derulată în Petroșani împreună cu tineri voluntari din județele Mureș, Harghita, Brașov și Covasna și tineri din Ungaria și Austria. Am spus da organizatorilor și într-o atmosferă de bucurie, alegând culorile în cel mai firesc mod, am transpus cu pensula pe gardul care înconjoară grădinița nr.3 din Dimitrov”, spune Wersanski.

pro urbis 2Anul 2015 a adus și primul experiment al societății civile într-un proiect european. Municipiul Petroșani a fost ales partener într-un proiect finanțat de către U.E. cu titlul ”Instituțiile Europene și Mediul Înconjurător”, proiect ce s-a desfășurat în orașul Varpalota din Ungaria. Societățile civile care au participat din partea minicipiului au fost: Asociația Casa Pro Urbis, Asociația Umanitară Carbo Gremium, Asociația Pro Par\ng, Ansamblul Folcloric Parângul și Clubul Sportiv Școlar Petroșani. În afara unor asociații civice din orașul gazdă și Petroșani au participat membrii ai societății civile din orașele Porto san Giorgio din Italia, Ilok din Croația și Psary din Polonia. Conform programului proiectului a fost organizat o seară românească, unde membrii delegației noastre au pregătit o gustare cu gastronomie specifică românească, iar membrii ansamblului Parângul au prezentat un spectacol apreciat de sutele de participanți. Contribuția societății civile, a sportivilor din Petroșani a fost apreciată de gazdele proiectului.

În altă ordine de idei, în luna noiembrie 2015 s-a desfășurat o activitate ce nu a fost trecut pe calendarul de activități a Asociației. La inițiativa D-lui primar Tiberiu Iacob Ridzi a fost lansată idea ca tinerii din Municipiul Petroșani să aibă un Consiliu Consultativ și la rugămintea domniei sale Asociația noastră a fost desemnată să demareze procedurile de constiruire a acestui Consiliu. Activitatea a început la sfârșitul lunii octombrie când a fost lansată candidaturile, iar în perioada 2-17 noiembrie s-a desfășurat campania electorală a candidaților, prezentarea proiectelor acestora. În data de 19 noiembrie cu ajutorul voluntarilor de la Asociația Crucea Roșie s-au organizat alegerile la toate Colegiile din Petroșani. În urma alegerilor au fost aleși cîte 5 elevi de la Colegiile Mihai Eminescu, Carmen Sylva și Economic, respectiv 4 elevi de la Colegiul Dimitrie Leonida, în total 19 elevi. Ședința de constituire a Consiliului Consultativ al Tinerilor s-a desfîșurat în data de 7 decembrie. La această oră știm că, acest Consiliu Consultativ a Tinerilor și-a ținut lunar ședințele de consiliu, propunând activități care unele dintre ele au ajuns să fie discutate și aprobate de către Consiliul Local al Municipiului Petroșani.

Unul dintre cele mai reușite evenimente ale anului 2015 în organizarea Asociației Casa Pro Urbis a fost, cu siguranță, concertul caritabil  ”Fabiani și prietenii săi”. Organizat sub patronajul primarului Tiberiu Iacob Ridzi, evenimentul a avut scopul strîngerii de fonduri pentru achiziționarea unui pian pentru viitoarele concerte ale lui Fabiani și elevii secției de muzică de la Școala Gimnazială I.G.Duca. În urma acestui concert, cu ajutorul sponzorilor și donațiilor am reușit să adunăm 6 000 lei. În ianuarie 2016 printr-un contract de sponsorizare am transferat 5 050 lei în contul Primăriei Municipiului Petroșani, care a complectat restul de bani, iar în aprilie a.c. pianul a fost achiziționat.

pro urbis3Un alt eveniment care ar putea impulsiona relațiile societății civile din Valea Jiului l-a constituit semnarea acordului de parteneriat între Asociația Casa Pro Urbis și Asociația Eu Și Tu Pentru Vulcan. În documentul de parteneriat se stipulează participarea comună a membrilor celor două asociații reprezentative la nvelul cmunităților din Petroșani și Vulcan, în diverse proiecte, cu scopul declarat al dezvoltării vieții societății civile.

Pentru anul în curs, asociația Casa Pro Urbis și-a propus desfășurarea altor acțiuni menite să contribuie la închegarea societățiin civile și implicarea cât mai multor cetățeni în viața comunității locale. Eduard Wersanski apreciază că, în acest sens, un proiect pe care l-a scris anul acesta, a fost acceptat la finanțare de Uniunea Europeană, în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni”. Proiectul se va derula în luna septembrie a acestui an la Petroșani și va reuni, sub genericul ”Zilele Societății Civile”, reprezentanți ai ONG-urilor din Petrșani și Valea Jiului, dar și a oaspecților din comunitățile locale ale orașelor Varpalota (Ungaria), Ponte nelle Alpi (Italia), Bansko (Bugaria) și Psary (Polonia).

Adunarea Generală a membrilor Asociației Casa Pro Urbis au validat, de asemenea, trei noi membri care și-au exprimat dorința de a se alătura acestui proiect civic. Este vorba despre profesorii Elena Kiss și Leonica Popescu, de a Colegiul Economic ”Hermes”, dar și Felicia Elena Vitan, directorul sibfilialei Petroșani a Crucii Roșii. .