PNL continuă discuţiile cu sindicatele în cazul Complexului Energetic Hunedoara

florin roman pnlLiberalii hunedoreni își continuă demersurile politice pivind dialogul instituțional pe marginea situației în care se află în prezent Complexul Energetic Hunedoara, în încercarea de a găsi, pe de o parte, soluții pentru ieșirea acestei societății din impas și, pe de altă parte pentru a identifica și sancționa persoanele care se fac vinovate de declinul acestui complex energetic de importanță vitală pentru economia județului Huneodara.

După o primă discuţie cu adminisitratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Bogdan Stănescu, presedintele interimar al PNL Hunedoara, Florin Roman a continuat dialogul cu liderul Federaţiei Energetica, Ion Pisc. ”Susţinem în continuare respectarea angajamentelor luate de conducerea Complexului, şi anume plata salariilor compensatorii. Cu obligativitatea ca statul, prin Ministerul Energiei să asigure veniturile în completare pentru personalul disponibilizat, timp de doi ani. Respectarea unui contract este fară indoială o masură legală, de bun simţ, iar PNL este susţinătoar a întelegerilor între parti. La fel de importanta este obligaţia CEH de a-şi achita datoriile restante catre Inchideri Mine, astfel încat sa nu genereze alte blocaje. Totodată PNL Hunedoara consideră că politicile de proţectie a salariaţilor trebuie facute astfel incât, programul de restructurare a Complexului Energetic să nu fie compromis şi să asigure continuitatea a câtorva mii de locuri de munca in judeţ”, arată într-o declarație de presă președintele interimar al PNL Hunedoara, Florin Roman.

Liderul liberalilor hunedoreni explică faptu că solutia propusă de PNL Hunedoara a fost aplicată şi în cazul Termoelectrica într-o situaţie similară. La întelegere cu Administratorul special, în primă fază au fost acordate 6 salarii compensatorii. A doua transă face obiectul unui litigiu în curs, după înscrierea disponiblizaţilor la masa credala. Soluţia pusă pe masa discuţiei de PNL Hunedoara poate fi bună sau nu, poate fi acceptata sau criticată, dar este un punct serios de discuţie pentru un dialog, care să ofere un orizont pentru complex şi disponibilizati. ”Este evident că datoriile imense, de circa 2 miliarde de lei, acumulate de administraţia PSD, nu pot fi negate si nici tratate simplist. Însa e important sa ne unim forţele, indiferent de culoarea politică, de a pune la masa discuţiilor, propuneri şi nu miniciuni. Dar nu cu rea-credintă! Este evident că ceea ce promite PSD „vă dam salarii compensatorii dacă ne votaţi în toamnă” este o dezinformare si o joacă cu soarta unor oameni, care trebuie ajutaţi prin fapte si nu prin vorbe. În perioada următoare vom continua demersurile necesare pentru clarificarea situaţiei şi dialogul constructiv cu factorii implicaţi. Susţinem demersurile Federaţiei Energiei si la nivelul Cancelariei Primului-Ministru, pentru că se pare că de la Ministerul Energie, situaţia Complexului Hunedoara se vede doar prin prisma negocierilor cu reprezentanţii Comisiei Europene”, avertizează Florin Roman.

Acesta mai arată că PNL Hunedoara solicită în mod public, Corpului de Control al premierului efectuarea unui control autentic la CEH şi tragerea la raspundere a vinovaţilor.