1 August – Ziua Națională a Salvatorilor Montani

Resiga GeorgePentru câteva mii de salvatori montani din România, reuniți sub sigla SALVAMONT, astăzi este zi de sărbătoare. Asociația națională Salvamont sărbătorește în data de 1 august Ziua Națională Salvamont.

Istoria activităților de salvare montană din țara noastră începe în 1905, când Asociația Carpatina Transilvană din Sibiu (Der Siebenbürgische Karpatenverein-S.K.V.) a hotărât organizarea echipelor de voluntari pentru acordarea de prim ajutor și evacuarea celor accidentați în Carpații României .

 

La începutul anilor 60 turismul montan cunoaște o puternică dezvoltare. Masivele Bucegi, Făgăras și Piatra Craiului sunt tot mai mult căutate de turiști români și străini, făcând imperios necesară înființarea unor formații de salvare montană. Montaniarzi inflăcărati precum Toma Boerescu, Alexandru Florcioiu, Emil Fomino, dr. Ioan Giurculescu, dr. Ludovic Györffy, dr. Nicolae Ivan, Nicolae Jitaru, Mihai Sârbu, Aristide Stavros, s.a. discută nevoia legiferării operațiunilor de salvare.

Picătura care a umplut paharul a fost tragică avalansă din 14 Februarie 1964 la vest de Curmătura Strungă/Bucegi în care și-au pierdut viața doi tineri. O echipă de salvare infiintată ad-hoc (cu alpiniști din București, Zărnesti, Râșnov) a reușit să recupereze cadavrele după 5 zile de la accident. Ineficacitatea acestei acțiuni precum și nenumăratele accidente montane survenite odată cu dezvoltarea turismului Carpatin din ultimii ani au cerut o substantială perfecționare a sistemului de prevenire și salvare.Ing. Nicolae Grabovschi Sr. din Câmpulung Muscel a inițiat și executat un lobby persuasiv pe langă Consiliul Național pentru Educație Fizică și Sport și Federația Română de Turism-Alpinism care s-a finalizat cu „Hotărarea Nr. 140 din 1969 cu privire la prevenirea accidentelor turistice și organizarea acțiunii de salvare în munti” . Acest document aprobă înființarea echipelor SALVAMONT în 13 localităti montane de pe teritoriul României, inclusiv în Valea Jiului.

Salvamont-HunedoaraConsiliile Populare au primit sarcina de a organiza echipe Salvamont în rândul cărora să fie selecționați alpiniști și schiori pe bază de voluntariat. Au fost precizate drepturile și îndatoririle acestora și a fost stabilită chiar și o indemnizație de periculozitate. Se definește deasemeni baremul de dotare cu materiale, echipamente și medicamente.În anul 1972, se reușește înființarea Școlii Naționale Salvamont (de vară și de iarnă), în cadrul căreia se pregătesc viitorii membri. Odată cu schimbările survenite în societatea romanească după 1990, a avut loc și o reorganizare totală a Salvamontului.

La propunerea lui Gheorghe Dunăriţiu în 1991 se constituie Asociația Natională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR). Cei 23 de membri fondatori l-au ales președinte al Asociației pe Mircea Opris .În 1994 ANSMR se retrage din cadrul Federației Române de Alpinism și Escaladă și devine independentă, după care se afiliază la forul mondial ICAR-CISA (Internațional Commission for Alpine Rescue) .Pentru actualizarea serviciului la noile realităti, se emite Hotărarea Guvernului nr. 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activitătii de salvare în munți și se abroga Hotărarea Guvernului nr. 1.269/1996. Urmează Hotărarea Guvernului nr. 6/2004, care aprobă salarizarea membrilor Salvamontului și infiintează Dispeceratul Național Salvamont în parteneriat cu Vodafone.

barlidaDe-a lungul timpului, echipele Salvamont din Valea Jiului care au acționat în Parâng, Straja, Retezat și, mai nou, în Pasul Vîlcan au avut parte de profesioniști de excepție, oameni de munte cu experiență și prieteni devotați ai iubitorilor muntelui. În prezent, Serviciul Public de Salvamont din Parâng este condus de veteranul salvatorilor montani în activitatea din Valea Jiului, Dumitru Bârlida, iar Serviciul Public Salvamont din sațiunea Straja Lupeni este condus de pasionatul salvamontist George Resiga, care este de altfel și vicepeședinte al Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.

În prezent Dispeceratul Național Salvamont acoperă 80 de zone montane cu echipe de profesioniști și voluntari care asigură patrularea preventivă, asigurarea permanenței la punctele și refugiile Salvamont, căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare și transportarea accidentatului sau a bolnavului la proxima unitate sanitară.

Tuturor salvatorilor montani, gînduri bune și un sincer ”La mulți ani !”