PNL condamnă modul arbitrar în care au fost repartizate fondurile către unitatile administrativ-teritoriale afectate de calamităţile naturale produse de inundaţii

noul pnl1Potrivit reprezentanților PNl Hunedoara, PSD împarte banii pentru sprijinirea localităților afectate de calamități în funcție de culoarea politică a primarilor. Conform Hotărârii de Guvern  468/2016 județul Hunedoara a primit 18.491.000 de lei cu titlul de sprijin pentru refacerea infrastructurii afectate de calamitățile naturale din ultima perioadă. Din această sumă 1.202.000 de lei a fost alocată Consiliului Județean iar restul de 17.289.000 lei a fost repartizată câtorva dintre primăriile afectate.

Alocarea sumelor de către guvern către primăriile din județul Hunedoara s-a făcut în baza unei Note de fundamentare întocmită de Consiliul Județean și avizată de Instituția Prefectului. Liberalii cred însă că noua conducere PSD a Consiliului Județean a înțeles să împartă zonele calamitate și implicit fondurile alocate pe criterii politice, interpretând legea şi fără să ţină cont de realitatea din teren şi de constatările comitetelor locale de aparare împotriva dezastrelor. ”Astfel, comune afectate grav de viituri cum ar fi Ilia și Șoimuș au fost scoase de pe lista localităților afectate și nu au primit nici un leu pentru refacerea infrastructurii afectate. În schimb șefii Consiliului Județean au fost foarte darnici cu primarii, colegi de partid.  Localitățile cu primari PSD au primit în total 13.901.000 lei în timp ce comunelor conduse de primari PNL, la fel de grav afectate de viituri, le-au fost alocate doar 3.388.000 de lei. Printre localitățile care au primit sume nesemnificative la propunerea conducerii PSD a Consiliului Județean se numără şi comuna Pui cu 27.000 lei pentru refacerea a două poduri rupte şi şase podeţe distruse sau rupte aflate în patrimoniul Consiliului Județean care nu pot fi reparate de administrația locală. Comuna Romos  a primit 50.000 lei, comuna Zam – 55.000 lei și comuna Vălişoara suma de 2.000 lei”, spune consilierul județean Oana Frâncu, purtătorul de cuvânt al PNl Hunedoara.

Aceasta mai spune că Partidul Național Liberal este alături de comunitățile afectate de fenomenele naturale extreme și susține necesitatea alocării de ajutoare în vderea refacerii infrastructurii afectate, dar pe criterii care țin strict de evaluarea corectă a pagubelor. În acest sens am înaintat luni un memoriu către Cancelaria Primului-Ministru pentru efectuarea de verificări la Prefectura Judeţului Hunedoara şi în teren, solicitând motivarea în baza documentelor a sumelor alocate. ”Considerăm că necazurile oamenilor nu trebuie exploatate politic și că nu este corect ca administrația județeană să profite de calamitățile naturale pentru a aloca sume de bani, din fondul de rezervă, unităților administrativ teritoriale conduse de primari PSD. În acest sens solicităm numirea urgentă a unui prefect care să urmărească riguros legalitatea actelor administrative şi să ofere garanţia că sumele de bani vor fi alocate după nevoile cetăţenilor şi nu în funcţie de culoarea politică a primarilor”, arată Oana Frâncu.