Din rețetele bunicii Nuța / Bunătăţuri cu rubarbură

bunica1Rubarbura este o plantă perenă, cu tije şi frunze asemănătoare sfeclei. Poate aţi întâlnit în pieţe, pe tarabe, tije lungi de plante, de culoare roşiatică. Acestea sunt tijele unei plante des folosită în Europa, dar care la noi îmbogăţeşte cu savoare doar bucătăriile saşilor din Ardeal.

Pe lângă calităţile  medicinale excepţionale ale plantei care conţine o cantitate semnificativă de proteine, minerale,  fibre şi carbohidraţi, din rubarbură se pot pregăti o sumedenie de bunătăţi. De câţiva ani, de  când am descoperit în magazine această plantă, prepar o dulceaţă delicioasă, uşor acrişoară şi cu o aromă deosebită.

Pentru o porţie de dulceaţă este nevoie de două kilograme de rubarbură, 200 ml apă şi de 1,5 kilograme zahăr. Tijele de rubarbură se spală şi se decojesc de pieliţa subţire cu care sunt îmbrăcate. Se taie cuburi şi se pun la fiert cu apa. După o jumătate de oră de fiert la foc mic, în pasta obţinută se adaugă zahărul. Se fierbe dulceaţa încă câteva minute, până se îngroaşă şi capătă o culoare aurie. Se păstrează foarte bine în borcane sigilate chiar şi doi ani. Dulceaţa acrişoară este deosebită şi poate fi folosită şi la prepararea prăjiturilor şi sosurilor. În Ardeal, la mare căutare este tarta cu rubarbură.Pentru preparare se foloseşte un aluat obişnuit pentru tarte care se întinde în tava bine unsă. Peste aluat se presară în strat generos de rubarbură tăiată cuburi şi presărată cu zahăr. Se dă la cuptor, iar când este aproape gata se glazurează cu albuş de ou bătut spumă cu zahăr, după care se mai introduce pentru câteva minute la copt. Pentru cei care adoră compotul, pot prepara un delicious desert din apă, cuburi de rubarbură, zahăr şi zahăr vaniliat. Se consumă rece, dar are dezavantajul că nu poate fi păstrat peste iarnă.

În rest…poftă bună, cu drag, de la Bunica Nuța !