Accesul cu autoturismele la situl de la Sarmizegetusa Regia se reia normal

07.08.2016, 3Circulația rutieră pe drumul care asigură accesul turiștilor spre situl arheaologic de la Sarmizegetusa Regia va fi realuată începând de vineri, 12 august, după ce ploile de la începutul acestei săptămâni au afectat acest DJ 705A în 7 puncte de pe ultimii 4 kilometri. Cu toate acestea, în zona afectată se va circula restricționat, pe un singur sens, problemele fiind semnalizate corespunzător până la remedierea carosabilului.

Preșeidntele Consiliului județean Hunedoara a convicat, în cursul zilei de ieri, o ședință de lucru cu factorii responsabili chiar la locul în care au avut loc dezastrele produse de viituri, analiza fiind făcută în prezența presei locale. La întâlnirea de ieri, pe lângă conducerea conducerea Consiliului Județean Hunedoara, au participat reprezentanți ai proiectantului acestui drum (finalizat în urmă cu 3 luni pe fonduri europene), ai constructorului, ai Administrației Sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, dirigintele de șantier, reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții, ai Apelor Române, ai Primăriei Orăștioara de Sus și managerii de proiect din cadrul administrației județene.

Președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor și-a exprimat nemulțumirea privind calitatea execuției acestei lucrări. ”Suma estimată pentru execuția acestui drum, în urma studiilor tehnice, a fost de 32.062.867 lei, însă constructorul care câștigat licitația a licitat 18.220.410 lei. Întrebarea mea este dacă se pot face lucrări de calutate la jumătate de preț, iar ceea ce vedem astăzi pe acest drum este răspunsul cât se poate de evident la această întrebare”, a spus Laurențiu Nistor.

08.08.2016, 4Acesta este de părere că acest proiect atât de important pentru dezvoltarea turismului hunedorean a beneficiat de suficienți bani, din care puteau fi realizați și parapeți de sprijin, și lucrări de protejare a infrastructurii rutiere de torenții care apar frecvent în această zonă, în urma ploilor torențiale și alte lucrări de siguranță care să asigure o siguranță sporită și o calitate mai bună pentru acest important drum turistic din județul nostru. „Din experiența pe care o am, dar și din discuțiile și cu alți specialiști, încă de la început s-a pornit prost cu proiectul. Cine l-a pornit prost, trebuie să dea acum și socoteală, pentru că nu se poate să facem numai lucrări proaste în România. Am susținut și susțin în continuare, nu există un indicator de bază în evaluarea lucrărilor la prețul cel mai mic, trebuie să ne uităm la calitate. În momentul în care încercăm să facem lucrări la prețul cel mai mic, facem lucrări de cea mai proastă calitate. Vom face o comisie de evaluare, vom lua legătura cu Universitatea din Timișoara, unde au o facultate de drumuri foarte bună, vom face un contract cu ei, să vină să ne expertizeze această lucrare. Începând de la proiect, de la studiu de fezabilitate și până la execuție. În baza acestui raport vom putea trage concluziile clare, ce măsuri vom lua și cine va da socoteală”, a mai declarat președintele CJ Hunedoara.

În altă ordine de idei, reprzentanții Consiliului județean Hunedoara au afirmat că lurările la remedierea drumului de acces spre situl de la Sarmizegetusa vor fi executat, în regim de urgență, astfel încât turiștii care vor veni aici la finalul acestei săptămâni să poată ajunge în siguranță în parcarea din apropierea sanctuarelor dacice. „S-au făcut compactări și umpluturi ale golurilor create de viitura de apă și eu sunt convins că, vineri la prânz, totul o să reintre în normal, sub o formă de provizorat. Asta pentru că drumul acesta va fi gândit și consolidat în așa fel încât un fenomen meteorologic ca cel care a fost între 7 și 8 august să nu mai creeze perturbări de genul acesta”, a declarat Mircea Bobora, vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara.