La Petroșani, paza bună trece primejdia rea

alarmare1Municipalitatea din Petroșani a fost nevoită în acest an să utilizeze, pentru prima dată în ultimul deceniu, sistemul public de alarmare, pentru a avertiza cetățenii asupra pericolului de inundații, la începutul lunii iulie.

Conștient că paza bună trece primejdia rea, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacb Ridzi a avizat, încă din luna aprilie a acestui an, achiziționarea unui sistem de alarmare publică, mult mai performant. Investiția în modernizarea sistemului de alarmare de la Petroșani a costat municipalitatea 58.000 de lei. Noile echipamente au fost testate astăzi, în cadru unui exercițiu public gestionat de Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

”Exercițiul de alarmare de astăzi, pe care sunt sigur că l-ați auzit foarte mulți, a urmărit mai multe aspecte. Împreună cu specialiștii în alarmare pentru dezastre de la județ și cei pentru alarmare aeriană de la București am dorit să vedem cum funcționează noul sistem de monitorizare, pe care Primăria îl deține în prezent pentru astfel de situații. Totodată acest tip de exercițiu are menirea să-i antreneze pe oameni pentru recunoașterea prin semnalul acustic, a tipului de situație de urgență posibilă la un moment dat. Deși nimeni nu este încântat să audă astfel de sunete, antrenamentul colectiv specific situațiilor de urgență, este obligatoriu și ca atare, fără echivoc. Este o vorbă care spune că paza bună trece primejdia rea”, spune primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

alarmare2Nou sistem de alarmare a populației permite comanda acestuia, în ca de nevoie, din trei locații diferite. Astfel, acesta poate fi comandat  de la Petrosani, de la Deva de la IGSU și de la Bucuresti. De asemenea, există 4 posibilități de a activa acest sistem, fie direct pe linie clasică, fie pe internet sau prin radio. Similar, sistemul permite inclusiv transmiterea de date și mesaje către CLSU dar și către presă, atunci când se impune înștiințarea populației în caz de dezastru.

Potrivit directorului firmei Axatel București, care a realizat investiția de la Petroșani,  prin implementarea acestui sistem se va scurta timpul de intervenție în caz de dezastre, iar oamenii nu vor mai fi luați prin surprindere. “Este un sistem modern, care este implementat în mai multe localități din țara. Este un sistem integrat în rețeaua națională de înștiințare și avertizare a populației. El scurtează foarte mult timpul între ordinul de activare a alarmei și timpul efectiv de pornire a sistemului. Dacă primarul decide că este necesară avertizarea populatiei la o inundație, spre exemplu (așa cum a fost cazul, recent la Petroșani – nr.), din punct de vedere tehnic acest lucru durează maxim 10 secunde. Alarma poate fi activată, în caz de urgență, și de către IGSU Hunedoara și IGSU București. De obicei, acest lucru se pune în aplicare doar  în cazul unui iminent conflict armat. Este un sistem care permite atât înștiințarea, prin mesaje SMS, către grupurile operative care gestionează situațiile de urgență, cât și către mass-media. Sirenele existente sunt de două feluri: sirene cu motor electric și sirene electronice”,  a declarat Gheorghe Ungureanu, directorul AXATEL București.

alarmareComitetul pentru Sitații de Urgență de la Petroșani informează că pentru sirenele clasice există un număr de 4 tipuri de alarme diferite. Astfel, pentru alarma aeriană, sirena sună cu 15 semnale, umate de 4 secunde pauz și alte 4 secunde de sunet al sirenei. Pentru alarma la dezastre, avertismentul sonor cmstă în 5 semnale de căte 16 secunde.

Primarul municipiului Petroșani spune că, în perioada următoare, pentru a testa funcționarea noului sistem de alarmare publică, la Petroșani vor fi efectuate mai multe exerciții de alarmare, care vor fi reluate periodic, astfel încât și populația să se familiarizeze cu semnalele sonore și, mai ales, cu semnificația acestora.