Turiști salvați de salvamontiști în Munții Retezat

salvamontO echipă formată din cinci salvamontişti hunedoreni a intervenit în cursul nopţii de joi spre vineri pentru salvarea unui grup format din şase turişti din Drobeta Turnu Severin, rătăciţi pe un traseu din Masivul Retezat.

Grupul a plecat joi dimineaţa de la Cabana Pietrele cu intenţia de a ajunge la vârful Peleaga, dar a fost surprins de ceaţă şi, la un moment dat, s-a orientat greşit pe traseu. Turiştii au ajuns astfel în zona Culmii Lănciţa, într-un loc foarte bogat în jenpeni.

După ce au solicitat ajutor, salvamontiştii le-au indicat să folosească aplicaţia gratuită SALVAMONT pentru telefoanele mobile, astfel încât au putut fi localizaţi pe munte după coordonatele GPS.

„Turiştii au încarcat aplicaţia Salvamont şi astfel locul în care se aflau a fost identificat imediat. I-am instruit pe turişti să facă focul, să rămână acolo şi să comunice cu echipa care a plecat în ajutorul lor. Salvamontiştii i-au găsit pe turişti în stare de hipotermie, epuizaţi fizic şi în stare de şoc. După ce au fost stabilizaţi din punct de vedere al temperaturii, cu toţii au fost transportaţi în localitatea Hobiţa”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Persoanele care au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost transportate la spital.