CARBFORM sau despre cum s-au jucat serios cu cărbunele studenții de la Arhitectură

afis carboform ianzaÎn Valea Jiului, considerat cândva cel mai mare bazin carbonifer al României și una dintre cele mai importante zone miniere din Europa, exploatarea ”aurului negru” devine încet, dar pe zice ce trece mai sigur, istorie. Asta în timp ce germanii își redeschid minele pe care le transformaseră în parcuri și muzee sau în timp ce englezii au (re)descoperit motorul cu aburi și cărbunele negru, murdar, și ieftin.

În multe locuri din Europa, materialul ”periculos” până mai ieri este acum lustruit cu un ”polish” eco și readus în actualitate. Fără cărbune, terminalele inteligente riscă să rămână în sertar sau să consume teren agricol într-un moment în care nu ne mai ajunge porumbul.

La noi, în societatea românească defazată cu aproape o jumătate de secol față de restul Europei Occidentale, abia acum s-a propus studenților de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” abordarea cărbunelui dintr-o nouă perspectivă, cea estetică. S-au făcut experimente, s-au aplicat diverse tehnici de modelare pe bucăți de cărbune. Obiectul rezultat putea fi bidimensional sau tridimensional, o instalație sau o lucrare grafică, în funcție de demersul fiecărui participant.

Proiectul – inedit și interesant, de altfel – a avut ca obiectiv cunoașterea și aprofundarea posibilităților cărbunelui din punct de vedere expresiv. Oportunitățile pe care le oferă cărbunele nu se limitează doar la procesul de ardere pentru a obține curent electric. 
Nu e nevoie să băgăm cărbunii în prize. Îi putem folosi pentru a crea artă contemporană, pentru a diversifica o cultură care până acum a fost acroamatică.
Scopul proiectului derulat de tinerii aspiranți la statutul de arhitect, de la Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu” din Capitală l-a constituit:
• realizarea unor obiecte artistice sau de design
• înțelegerea materialității cărbunelui
• înțelegerea variilor modalități de lucru cu acest material 
• explorarea formelor ce pot rezulta dintr-o materie brută – formă imperfectă – adaptarea soluției in funcție de ceea ce ‘se dă’
• înțelegerea procesului de transformare a unei idei într-o acțiune (tăietură, incizie)
• studiul proporțiilor în funcție de dimensiunea/ forma materialului
• înțelegerea statutului extra-ordinar al obiectului: când devine un obiect artistic/design ? ce aduce în plus intervenția asupra lui ?
• înțelegerea consecințelor (în firul idei/proiectului) unei singure intervenții asupra obiectului (neplanificate/planificate)
• dezvoltarea obiceiului de a lucra cu materia, implicit de a studia posibilitățile ce reies din acest proces (analogie la lucrul cu macheta, valabil în orice proiect de arhitectură) .
Ce a ieșit, din imaginația și măiestria tehnică și artistică a studenților, aveți oportunitatea de a vedea și dumnevoastră, în cadrul expoziției ”Carboform” găzduită în aceste zile la Petroșani de Galeria de Artă ”Ianza”. Vernisajul expoziției este programat să aibă loc miercuri, 17 august 2016, de la orele 18,00. Expoziția rămâne deschisă publicului din Valea Jiului până pe data de 26 august 2016.
carboform