Regizorul Mihai Lungeanu, ”premiantul fără premiu” al acestei săptămâni

mihai lungeanuRegizorii sunt, de regulă, oamenii care stau în spatele reflectoarelor, în spatele scenei, ei sunt cei care trimit în linia întâi a actului artistic propriile suflete prin emisari, prin intermediul protagoniștilor care ies la rampă în fața publicului. În cazul teatrului radiofonic, acolo unde „teatrul se vede cu inima și cu mintea”, regizorul trece aproape neobservat. Pentru ediția din această săptămână a campaniei „Premianții fără premii” organizatorii propune o întâlnire cu maestrul Mihai Lungeanu, omul care de decenii stă în spatele teatrului venit pe unde radio.

”Pe următorul protagonist l-am descoperit ca urmare a unei propuneri venită din partea unui amic. A făcut de câteva ori vorbire despre domnia sa, a insistat ușor, atât cât a trebuit pentru a stârni curiozitatea, iar apoi a tăcut. Într-una dintre zile a trimis un mesaj simplu „domnul Lungeanu este aici la mine, vă puteți vedea!?”. Am dat curs invitației, fără prea mare entuziasm, fapt pe care îl mărturisim acum, ca pe o penitență. Cunoașterea domnului Mihai Lungeanu a generat o trăire sufletească greu de exprimat în cuvinte. Am aflat că de mai bine de 40 de ani trudește pe ogorul teatrului, al teatrului radiofonic, al artei teatreala în general. Nu știm dacă ar fi bine să începem cu proiectele domniei sale în materie culturală din momentul de debut sau cu cele mai noi. Ficecare dintre ele dau greutate unei personalități formate în timp și care mai are încă multe de spus în acest domeniu. L-am rugat pe domnul Lungeanu, înainte să accepte invitația noastră, să participe la una dinre edițiile acestei campanii, lucru care s-a și întâmplat”, spune jurnalistul Dan Terteci, inițiatorul campaniei civice de la Deva.

La rândul său, maestrul Mihai Lungeanu a declarat, pe marginea acestui subiect: „Premianţi fără premii?! Pare uşor paradoxal, dacă ne gândim că însuşi titlul de premiant este în sine semnul consideraţiei acordate de societatea din care face parte premiantul… (cf. lat. praemium – Recompensă materială sau distincție acordată cuiva pentru merite și succese deosebite obținute într-un domeniu de activitate, la un concurs etc.)… Aşadar, în lipsa vreunui stimulent material, nu ne putem gândi decât la compensarea sa prin calitatea şi energia aprecierilor cuprinse în semnul distincţiei acordate. Este ceea ce am observat, cu emoţie, la întâlnirea de sâmbătă 6 august dedicată acestei campanii, petrecută lângă fântâna din centrul oraşului… Invitat şi eu să devin parte a acestei campanii, mă descopăr nu doar nepregătit dar şi insuficient de merituos pentru a corespunde distincţiei pe care un grup de oameni (sinceri, motivaţi, pasionaţi, perseverenţi) se pregătesc să mi-o acorde, public, pentru, probabil, merite ştiute sau nu. Am senzaţia că acest premiu vine dintr-o altă dimensiune decât cea administrativă sau profesională, şi că valoarea sa reală acoperă o poveste de viaţă obligatoriu adevărată, (aşa cum şi basmul românesc păstrează ambiguitatea expresiei „fără de preţ”). Mă declar impresionat şi recunoscător proniei că îmi va da şansa unei inefabile şi indefinibile întâlniri cu o parte dintre concetăţenii (inimoşi şi generoşi) ai unui oraş în care destinul m-a aşezat şi pe care îi voi purta, ca adevărat premiu, în toate clipele rămase vii dintr-o viaţă dedicată artei, teatrului, oamenilor.”

Întâlnirea cu apreciatul regizor va avea loc sâmbătă, 30 august  2016, ora 11.00, în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.