”Carboform” sau despre drumul cărbunelui de la substanța minerală la suportul artistic

DSCN1515În Valea Jiului, considerată cândva cel mai mare bazin carbonifer al României și una dintre cele mai importante zone miniere din Europa, exploatarea ”aurului negru” devine încet, dar pe zice ce trece mai sigur, istorie. Asta în timp ce germanii își redeschid minele pe care le transformaseră în parcuri și muzee sau în timp ce englezii au (re)descoperit motorul cu aburi și cărbunele negru, murdar, și ieftin. În multe locuri din Europa, materialul ”periculos” până mai ieri este acum lustruit cu un ”polish” eco și readus în actualitate. Fără cărbune, terminalele inteligente riscă să rămână în sertar sau să consume teren agricol într-un moment în care nu ne mai ajunge porumbul.

La noi, în societatea românească defazată cu aproape o jumătate de secol față de restul Europei Occidentale, abia acum s-a propus studenților de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” abordarea cărbunelui dintr-o nouă perspectivă, cea estetică. S-au făcut experimente, s-au aplicat diverse tehnici de modelare pe bucăți de cărbune. Obiectul rezultat putea fi bidimensional sau tridimensional, o instalație sau o lucrare grafică, în funcție de demersul fiecărui participant. Proiectul – inedit și interesant, de altfel – a avut ca obiectiv cunoașterea și aprofundarea posibilităților cărbunelui din punct de vedere expresiv. Oportunitățile pe care le oferă cărbunele nu se limitează doar la procesul de ardere pentru a obține curent electric. Nu e nevoie să băgăm cărbunii în prize. Îi putem folosi pentru a crea artă contemporană, pentru a diversifica o cultură care până acum a fost acroamatică. Scopul proiectului derulat de tinerii aspiranți la statutul de arhitect, de la Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu” din Capitală l-a constituit:

 • realizarea unor obiecte artistice sau de design
  • înțelegerea materialității cărbunelui
  • înțelegerea variilor modalități de lucru cu acest material
  • explorarea formelor ce pot rezulta dintr-o materie brută – formă imperfectă – adaptarea soluției in funcție de ceea ce ‘se dă’
 • studiul proporțiilor în funcție de dimensiunea/ forma materialului
  • înțelegerea statutului extra-ordinar al obiectului: când devine un obiect artistic/design ? ce aduce în plus intervenția asupra lui ?
  • înțelegerea consecințelor (în firul idei/proiectului) unei singure intervenții asupra obiectului (neplanificate/planificate)
  • dezvoltarea obiceiului de a lucra cu materia, implicit de a studia posibilitățile ce reies din acest proces (analogie la lucrul cu macheta, valabil în orice proiect de arhitectură) .

Inițial, proiectul derulat de Ioana Trușcă împreună cu arh. Justin Baroncea, s-a materializat prin publicarea unei cărți de benzi desenate având ca subiect cărbunele. Intitulată ”Turb@”, cartea a fost editată de Ed. Vellant. Uterior am organizat desfășurarea atelierelor de modelare în cărbune CARBFORM, în trei etape: un prim workshop în spațiul UAUIM, un al doilea eveniment în cadrul Street Delivery 2016 și un al treilea atelier, de desen magnetic, coordonat de dna. arh. Mihaela Șchiopu. Expoziția de la Tg. Jiu am
organizat-o împreună cu dl. Arh. Doru Pasăre, cu susținerea UAR, OAR, UAP și Centrul de cercetare, documentare și promovare
‘Constantin Brâncuși‘. Tot împreună cu dl. Arh. Pasăre, dar de data aceasta alături de Cristian Sergiu Ianza, am încheiat circuitul expoziției în zona Văii Jiului, cu orașul Petroșani. Așa că între 17 si 26 august, expoziția Carbform poate fi vizitată la Galeria Fundației Ianza-Art Inter-Cultural”, spune inițiatorul proiectului, Ioana Trușcă.

Următorul eveniment la care vor fi prezentate obiectele din cărbune va fi  ExpoEnergiE, între 12 – 15 octombrie 2016, la Romexpo, București.

EXPOZIȚIA ”CARBOFORM” PETROȘANI, GALERIA ”IANZA” / GALERIE FOTO:

Această prezentare necesită JavaScript.