Din rețetele bunicii Nuța / Cheesecake sau prăjitură cu brânză dulce

bunicaChiar dacă numele prăjiturii este în limba engleză, reţeta ne prezintă de fapt o prăjitură delicioasă din biscuiţi şi brânză. Pentru blat este nevoie de 300 grame de biscuiţi digestivi sau graham şi 150 grame unt. Pentru început se ia o formă de tort şi se unge bine. Biscuiţii sfărâmaţi se amestecă cu untul topit pe abur sau în cuptorul cu microunde după care se tapetează cu ei forma de tort.

Pentru următoarea etapă în prepararea prăjiturii avem nevoie de 1 kilogram brânză dulce de vaci, grasă, bine scursă dar nu sfărâmicioasă. Se freacă bine cu mixerul până devine o cremă spumoasă. Se adaugă 250 grame zahăr, trei linguri pline vârf de făină, esenţă de vanilie, o linguriţă coajă rasă de lămâie şi una de portocală, cinci ouă întregi şi încă două gălbenuşuri pe care le încorporăm pe rând în crema de brânză. La sfârşit, crema trebuie să aibă consistenţa unei smântâne. Amestecul obţinut se toarnă încet peste stratul de biscuiţi pisaţi din forma de tort. Se introduce prăjitura la cuptor şi se lasă până prăjitura se desprinde de pe margini, iar mijlocul este uşor moale.

Pentru toping avem nevoie de 250 grame fructe de pădure congelate, o lingură  cu zeamă de lămâie, o lingură de amidon, două linguri de zahar şi 50 mililitril apa. Punem ingredientele de mai sus la foc şi le lăsăm să fiarbă cam 5 minute la foc mic. Luăm topingul de pe foc şi îl lăsăm să se răcorească, după care îl turnăm peste prăjitura răcită.

Se taie precum feliile de tort şi se serveşte. Este un desert fabulos, cu o textură uşoară  şi fină în acelaşi timp şi un gust pe măsura aşteptărilor. Cât despre calorii, ele oricum sunt mai puţine decât dacă v-aţi înfrupta dintro prăjitură cu multe nuci şi ciocolată.

Poftă bună vă urează cu drag…

BUNICA