Costel Avram: ”Soluțiile tehnice pentru eliminarea pericolului inundațiilor în cartierul Aeroport trebuie date de experți în proiectare”

avram aeroport1Pentru ca oamenii din zona ”Șerpăriei” din Petroșani să nu mai stea cu frica-n sân la fiecare ploaie, de teamă ca apele să nu le invadeze iar și iar locuințele, autoritățile locale și județene, împreună cu operatorul regional al serviciilor de canalizare din Valea Jiului caută soluții prin care pericolul inundațiilor din Aeroport să fie eliminat. Din păcate, operațiunea nu este chiar atât de simplă și doar câteva investiții ”după ureche” nu sunt în măsură să rezolve problema. Constatarea vine chiar după mai multe sesiuni de lucru, pe care reprezentanții factorilor de decizie asupra acestei situații le-au făcut în analizele preliminare făcute la fața locului.

După primele inundații severe care au afectat locuitorii din cartierul Aeroport în urmă cu 8 ani, autoritățile locale au investit în reabilitarea sistemului de canalizare. Chiar și așa, s-a dovedit că ploile au devenit, an după an, tot mai abundente, iar sistemul de canalizare nu a putut face față. Un lucru este, în opinia autorităților de la Petroșani, cât se poate de clar: trebuie regândit sistemul de canalizare din această zonă vulnerabilă a orașului.

Specialiștii din cadrul Apa Serv Valea Jiului, în administrarea cărora se află sistemul de canalizare, sunt de acord cu acest lucru, dar apreciază că, de data aceasta, investițiile care vor fi realizate în reabilitarea sistemului de canalizare din zona inundabilă a Petroșaniului trebuiesc făcute doar după un studiu amănunțit, asumat de specialiști în proiectare. Avem deja în analiză 3 propuneri de soluții pentru reabilitarea rețelei de canalizare din Aeroport.  Dar avem și experiența anilor anteriori când, după investiții care s-au făcut aici în rețeaua de canalizare, s-a dovedit că atunci când au venit apele mari, canalizarea nu a făcut față și ne-am confruntat cu inundații. Ori, așa ceva este inadmisibil. Noi, Apa Serv, nu ne mai putem asuma un proiect de genul acesta, că nu băgăm 250.000 de euro în pământ, iar când vine apa mare, să inunde din nou. De data aceasta, vrem să lucrăm nemțeșe, vrem să găsim un institut de proiectare, care să proiecteze corect și competent, să asume acest proiect, astfel încât chiar dacă va trebui să investim aici 300.000 de euro, oamenii din Aeroport să aibă siguranta că nu vor mai exista inundații din cauza sistemului de canalizare, spune Costel Avram, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

avram Aeroport2În prezent, potrivit șefului Departamentului Tehnic al Apa Serv, ing. Florin Donisă, sunt analizate 3 soluții tehnice de aborare a
problemei. Una ar fi construirea unui canal colector, care să descarce gravitațional la o cotă corespunzătoare, astfel încât orice nivel ar avea Jiul, canalizarea pluvială să descarce în râu fără nici o problemă. O altă variantă ar fi construirea unei stații de pompare, care să descarce peste digul Jiului, indiferent de cota acestuia și, în fine, o a treia soluție constă în construirea unui bazin de retenție. Toate aceste posibile soluții trebuie însă analizate în baza unui studiu de anvergură, pentru că niciuna nu poate fi asumată altfel, cu garanția faptului că investițiile vor avea și rezultatele pe care le scontăm și anume, eliminarea pericolului inundațiilor în cartierul Aeroport”, spune Florin Donisa.

Cert este că lucrurile trebuie să se miște într-un ritm rapid, pentru că, în condițiile schimbărilor climatice în care capriciile naturii se dovedesc tot mai agresive, pericolul de inundații devine ”cod roșu” lsa Petroșaniv aproape la fiecare ploaie.