Korkula, insula lui Marco Polo

Home Reportaj Korkula, insula lui Marco Polo
Korkula, insula lui Marco Polo

korkula1Undeva pe coasta Dalmaţiei (în Croaţia de astăzi), între Split şi Dubrovnik, scăldată în apele turcoaz ale Mării Adriatice, se iveşte călătorului o frumoasă insulă-cetate: Korkula.

Deşi se numără printre cele câteva sute de insule din arhipelagul Dalmaţiei, Korkula se distinge nu atât prin vegetaţia luxuriantă, plajele sălbatice sau arhitectura sa spectaculoasă, datorată veneţienilor care au stăpânit acest petec de pământ cu secole înainte, ci prin faptul că, potrivit mărturiilor istoriei, acesta este locul de naştere al legendarului aventurier Marco Polo. Însemnările acestuia despre ţinuturile asiatice, consemnate la finele secolului al XIII-lea, au făcut ocolul pământului de-a lungul veacurilor, constituind subiectul multor controverse dar fiind, în acelaşi timp, o lectură de-a dreptul fascinantă.

Legendele spun că tocmai datorită scrierilor lui Marco Polo, în apropiere de insula Korkula, pe continent, genovezii au construit un zid asemănător Marelui Zid Chinezesc pentru a proteja de atacatori capitala statului veneţian Ragusa (Dubrovnikul de astăzi). Paradoxal însă, în însemnările făcute de celebrul explorator nu există nici un fel de referiri la Marele Zid Chinezesc. Chiar şi aşa, legenda Marelui Zid al Europei de la Stone (Croația) vorbeşte despre Marco Polo, demonstrând că, dincolo de aparenţe, nici în această chestiune, nu iese fum fără foc.

Micuţul apartament în care s-a născut Marco Polo, situat deasupra unui gang de pe o stradă îngustă a orăşelului Korkula, este principalul punct de atracţie de pe această micuță dar fascinantă insulă dalmată.

korkula4

Deşi staţiunea turistică cu acelaşi nume s-a dezvoltat tocmai graţie celebrului explorator, istoria acestor locuri este una marcată de foarte multe evenimente. Se spune că insula a fost fondată în anul 12 Î.Ch. de către eroul troian Antrenor, căruia îi este atribuită de asemenea fondarea cetăţii din Padova (Italia). În timp, aceasta a fost stăpânită de iliri, de creci şi mai apoi de romani. Marile migraţii din secolele al
VI-lea şi al VII-lea au adus, la fel ca pe întreaga coastă a Dalmaţiei popoarele slave, croaţii care s-au stabilit pe insulă rebotezând-o în Corcyra. În secolul al XII-lea, insula a fost cucerită de veneţieni şi apoi a devenit cuib al piraţilor din Marea Adriatică.

În secolul al XIII-lea, Korkula devine pentru o perioadă scurtă un stat independent, la fel ca multe alte aşezări de pe coasta Dalmaţiei, sub protectorat papal. Aceasta este şi perioada în care aici sunt construite numeroase biserici, capele şi monumente creştine, care constituie astăzi un important punct de atracţie în oferta turistică a frumoasei stațiuni turistice din Croaţia.

korkula5

Secolul al XIV-lea a adus stăpânirea regatului ungar asupra insulei, pentru ca 400 de ani mai târziu francezii să cucerească acest teritoriu de la porţile Balcanilor. În 1813, insula este capturată de la francezi de către forţele navale britanice. În scurta lor stăpânire de numai doi ani, englezii au construit cheiul portului maritim prin care se face şi astăzi accesul pe această insulă.

Devenită monedă de schimb între marile puteri, după primul Război Mondial, insula Korkula a fost revendicată de austro-ungari şi italieni, însă ea a devenit în 1918 parte a Regatului sărbilor, croaţilor şi slovenilor, fiind integrată în aşa-numita regiune autonomă croată Banat. Deşi a mai fost înstrăinată în timpul celui de-al II-lea Război Mondial Italiei, Korkula, a revenit în componenţa Croaţiei după război.

korkula2Astăzi, insula Korkula este un paradis de vacanţă pentru oameni din întreaga lume, care vin aici pentru a se bucura de soare, de plajele sălbatice care înconjoară cei 279 de kmp ai insulei sau pentru a descoperi istoria aşezării care l-a dat omenirii pe unul dintre cei mai mari exploratori ai tuturor timpurilor: Marco Polo. Dincolo de toate acestea, Korkula oferă multe alte surprize celor care, întâmplător sau nu, ajung aici în vacanţă. Spre exemplu, numai pe această insulă turiştii pot vedea un miraculos dans al săbiilor, intitulat Moreska, probabil o reminiscenţă a “divertismentului” practicat, cu secole în urmă, de piraţii care-şi duceau veacul în portul Korkula.

Insula este de asemenea o destinaţie de acostament a sutelor de ambarcaţiuni care navighează în apele Mării Adriatice. De altfel, accesul pe insulă este strict condiţionat de transportul naval, dinspre porturile continentale Orebic, Dubrovnik sau Split.

Un punct de interes aparte al acestei destinaţii exotice îl constituie gastronomia, meniurile din numeroasele restaurante şi taverne înşirate pe zidurile care înconjoară oraşul vechi Korkula, propunând clienţilor un sortiment extrem de variat de peşte şi fructe de mare servite în compania unui pahar de vin roşu produs din strugurii copţi pe dealurile vestice ale insulei, la căldura blândă a soarelui din această frumoasă aşezare mediteraneană. Toate acestea, plecând de la frumuseţea paradiasiacă a peisajului insular, continuând cu istoria, arhitectura şi cultura unică a oraşului şi sfârşind cu oferta culinară spectaculoasă, fac din insula Korcula, a şasea ca dimensiune din generosul arhipelag al Dalmaţiei, o destinaţie de vis pentru petrecerea vacanţelor de vară.

korkula6

korkula3