Guvernul are ”pe țeavă” soluțiile pentru Valea Jiului

dancaIonel Dancă, unul dintre consilierii Primului Ministru Dacian Cioloș a informat astăzi, prin intermediul unei postări făcute pe propria sa pagină de facebook, asupra faptului că la nivelul comisiei speciale de analiză constituite de Primul Ministru, au fost reluat consultările pentru susținerea comunităților din Valea Jiului, zona Roșia Montană și zonele marginalizate din Moldova (Vaslui-Iasi).

”Cunoaștem nevoile, am identificat resursele (europene și naționale), mai trebuie doar proiecte, bine scrise, coerente unele cu altele și corect implementate, pentru a avea rezultate concrete care să se vadă și să se simtă în viața oamenilor din aceste zone. Vom veni foarte curând cu o soluție de asistență tehnică dedicată pentru zonele respective, care să răspundă acestor nevoi. Multumesc pentru sprijin Dacian Ciolos, Vasile Dincu, Dragos Tudorache, Cristian Ghinea, Dragos Pislaru and all the team”, spune Ionel Dancă.

Acesta precizează că la nivelul guvernului exista deja un acord politic în acest sens, care se va materializa și într-un Memorandum, în câteva săptămâni. Guvetnul intenționează să prezinte acest program pilot de dezvoltare locală chiar în Valea Jiului, în cursul lunii septembrie, în cadrul unui eveniment la care va participa și Primul Ministru Dacian Cioloș.

tiberiuiacob la forumAutoritățile locale din Valea Jiului apreciază interesul Guvernului Cioloș pentru această regiune și, mai ales, modul de abordare a soluțiilor de dezvoltare locală și regională, care sunt analizate în baza unor propuneri venite chiar din partea comunității locale din Valea Jiului. ”Am încredere în Primul Ministru Dacian Cioloș și în capacitatea domniei sale și a colaboratorilor din Guvern pentru implementarea acestui proiect special de dezvoltare regională, dedicat Văii Jiului. Am constatat deja că multe din ideile pe care eu le-am prezentat la Forumul Administrației Locale din luna iulie, de la București au fost preluate de Premier și că, la discuțiile de luna trecută cu vicepremierul Vasile Dâncu și consilierul Primului Minustru, Ionel Dancă, acestea au fost reluate și asumate de Guvern, fapt care îmi dă încrederea că actusala echipă guvernamentală va găsi și soluțiile pentru relansarea economică și socială a Văii Jiului, dar și soluțiile financiare de care noi avem nevoie aici. Iar încrederea mea este dublată de faptul că am constatat că modul de lucru al acestui Guvern și al Primului Ministru sunt de o maximă seriozitate: se vorbește mai puțin și se face mai mult, cu seriozitate, cu tenacitate, cu responsabilitate”, apreciază Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Intervenția Guvernului privind realizarea unui plan de dezvoltare a Văii Jiului vine în contextul în care sectorul minier și energetic se confruntă cu probleme din ce în ce mai grave, îndreptându-se încet dar sigur spre faliment. De atfel, tot astăzi, Guvernul a aprobat și un pachet de măsuri sociale pentru persoanele care urmează să fie disponibilizate anul acesta, atât de la Societate Națională de Închideri Mine Valea Jiului, cât și de la Complexul Energetic Hunedoara. În opinia consilierului guvernamental Ionel Dancă problema disponibilizarilor de la CEH si CEO merită abordată în mod public. ”Chiar astazi am discutat cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu și cu Dragoș Pîslaru de la Ministerul Muncii, exact acest subiect. Vrem să facem în asa fel încât oamenii care vor fi acum disponibilizați nu pentru că așa vrem noi, ci pentru că ani de zile guvernările politice nu au luat aici măsurile necesare la timp, de teama sondajelor, să facem așadar ca ei să fie o prioritate în proiectele pe care le avem în vedere în aceste zone. Am găsit solutia ca în aceste zone, programele care subvenționează crearea de locuri de muncă să fie aplicate cu prioritate. Le vom anunța în curand! Nu întâmplător, Valea Jiului este una dintre aceste zone prioritare pentru guvernul actual, spre deosebire de alte guverne politice! Reparăm ceea ce alții au făcut sau, mai exact, nu au făcut”, mai spune Ionel Dancă.