INSEMEX analizează împrejurările în care s-a produs explozia de la Petromidia

insemexO echipă de specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă din Petroşani încearcă să determine împrejurările în care s-a produs, zilele trecute, explozia de la rafinăria Petromidia.

Cei 4 experţi ai institutului de cercetare de la Petroșani au prelevat deja probele necesare, însă procesul de analiză este unul laborios şi, potrivit directorului general al INCD INSEMEX, dr.ing. George Artur Găman, o concluzie va putea fi formulată abia după câteva săptămâni.

Pe de altă parte, prin intermediul unui comunicat de presă primit la redacție, Compania Rompetrol Rafinare, membră a KMG International, transmite următoarele precizări legate de acest incident:

”În acord cu procedurile interne ale Companiei în astfel de situaţii, s-a identificat locul producerii accidentului – Instalaţia Distilare Vid (DV), conducta PM-100-025-80-40H, după ventilul 100-FV-071- şi s-a constatat că instalaţia funcţiona normal. De asemenea, s-a constatat că s-a intervenit în conformitate cu instrucţiunea RIS-IL-06-31-V3 „Instrucţiuni de lucru pentru activitatea de execuţie şi montaj şarniere cu injecţie răşină” de către echipa de intervenţie a companiei Rominserv, contractorul general al Grupului.

În cursul acestei zile, s-a iniţiat procedura de investigare a cauzelor şi pagubelor materiale de către autorităţile responsabile: Inspecţia Teritorială de Muncă, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Procuratura Judeţului Constanţa, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa, compania punând la dispoziţia acestora toate informaţiile solicitate.

În acest moment, rafinaria este operată la capacitate redusă şi s-au luat toate măsurile tehnice pentru funcţionarea acesteia în condiţii de siguranţă. Echipele tehnice evaluează în prezent măsurile de intervenţie şi/sau de remediere necesare pe termen mediu şi lung.

Conform primelor cercetări ale specialiştilor, incendiul de pe platforma Petromidia înregistrat în data de 22 august 2016 nu a fost precedat de o explozie. Această precizare se regăseşte şi în comunicările oficiale ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Compania Rompetrol Rafinare precizează, de asemenea, că toţi angajaţii săi din România beneficiază de un sistem integrat de asigurări de viaţă şi de sănătate. Asigurarea de viaţă acoperă decesul, invaliditatea şi bolile grave, iar asigurarea de sănătate acoperă spitalizarea şi intervenţiile chirurgicale.

Reprezentanţii companiei sunt în permanentă legătură cu familiile colegilor afectaţi de incendiul de pe platforma Petromidia şi asigură tot suportul necesar în aceste momente grele.

KMG International doreşte să mulţumească pe această cale autorităţilor care au participat la intervenţia de seara trecută, pompieri, echipele ISU Dobrogea, SMURD, precum şi medicilor care se ocupă de îngrijirea colegilor noştri.”