Trecut, prezent și viitor glorios în Pasul Vîlcan

pas1O sută de ani.
Atât au trecut de la primele lupte desfășurate în timpul Primului Război Mondial în Pasul Vîlcan.
O sută de ani de când au fost răsturnate granițele care despărțeau românii de români.
O sută de ani de când străbunica mea a fost arestată pentru că a dat de mâncare soldaților români.
O sută de ani, pare mult pentru noi oamenii, dar pentru munții cuminți care încă mai poartă pe chip semnele unui război nemilos este puțin.
Azi, după o sută de ani, steagul României s-a înălțat liber către cer, iar noi cei prezenți am simțit libertatea nu ca o stare ci ca un sentiment.

Sute de români, din Hunedoara, Gorj, darc și din multe alte regiuni ale României, au urcat – care cu mașina, care cu telegndola, care cu bicicleta și care pe jos – la cota 1612 din Pasul Vîlcan, la locul vechiului hotar care, cu mai bine de un secol în urmă, despărțea nedrept frații de frați, românii de români. Aici, în aceste locuri binecuvântate de bunul Dumnezeu cu un peisaj care-ți taie răsuflarea, autoritățile locale de la Vulcan dar și oaspeții veniți din Hunedoara și Gorj au dorit să le arate tuturor scepticilor turismului din Munții Vîlcanului că telegondola nu duce, cum se spune, ”nicăieri”, ci duce chiar în inima locului pe care se află prima palmă de pămât românesc din Ardeal, eliberată de ostașii români în luptele din Primul Război Mondial.

WP_20160827_11_25_41_ProAici, în Pasul Vîlcan, grație Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din județul Hundoara, Consiliului local și Primărei municipiului Vulcan și omului de afaceri Emil Părău (un promotor al turismului, dar și un promotor al istoriei acestor meleaguri) s-a zidit nu doar un memorial dedicat eroilor Primului Război Mondial, ci s-a născut un nou reper pentru șansa de valorizare a turismului din stațiunea Pasul Vîlcan: istoria. Puține sunt pe lume locurile în care un drum – un simplu drum – cum este DJ 664 care leagă municipiul Vulcan de localtatea Schela (Gorj) prin frumosul Pas al Vîlcanului, are o ”carte de vizită” ca acesta. Pentru că acesta e drumul pe care, cu două milenii în urmă, au trecut oștirile romane în războiului care a consfințit, de fapt, nașterea poporului român. De aceea, drumul este cunoscut drept ”Drumul romanilor”. Tot pe acest drum a trecut, cu secole în urmă, Marele Voievod Mihai Viteazu și, de aceea, drumul este cunoscut drept ”Drumul lui Mihai”. Tot acest drum a fost, alte secole de-a rândul, principala cale de transport din Transilvania în Regat, motiv pentru care drumul este cunoscut drept ”Drumul Poștalioanelor”. Așa cum tot pe acest drum, în urmă cu un secol, ostașii generalului Ion Culcer și ai colonelului Dumitru Cocorăscu aveau să intre în Valea Jiului, eliberând prima palmă de pământ românesc în glorioasele lupte din Marele Război al Reîntregirii (1916-1918), motiv pentru care drumul ar putea fi corect denumit drept ”Drumul Reîntregirii”. Acum, DJ 664 are șansa de a deveni, cu adevărat, și ”Drumul turismului”, odată cu decizia, asumată chiar cu ocazia evenimentului din Pasul Vîlcan, de președinții Consiliilor județene din Hunedoara și Gorj (instituții care administrează acest drum) de a purcede, în sfârșit, la asfaltarea integrală a acestui impresionant drum de belvedere, care poate pune în valoare întreaga istorie a acestor locuri și fascinantul peisaj montan al crestelor Strajei, Drăgoiului sau Buligii.

Cum au trăit oficialitățile și oaspeții evenimentului din Pasul Vîlcan, emoția zilei de sîmbătă, 27 august, în Pasul Vîlcan, aflați din imaginile alăturate și din scrireile de jurnal ale acestora:

ileGHEORGHE ILE, primarul municipiului Vulcan: ” De pe acum în Pasul Vîlcan, nu doar muntele șoptește despre măreția istorică a acestor locuri. Memorialul Primului Război Mondial devine, iată, o ”catedrală” spre care românii vor merge, veacuri întregi de acum înainte în pelerinaj, pentru a păstra viu ecoul jertfei bravilor ostași români, care în Primul Război Mondial, și-au dat aici viața, pentru ca noi să fim astăzi, liberi și uniți într-o Românie puternică. Mulțumesc tuturor celor ce au contribuit la minunatul eveniment din 27 august 2016, de la cota 1621 m, din Pasul Vîlcan. A fost un moment de mare încărcătură sufletească, patriotică, istorică și nu în cele din urmă civică.”

 

LAURENȚIU NISTOR, Președintele Consiliului județean Hunedoara: ”Nu puține sunt în țara noastră locurile care mustesc de istorie, de patriotism, de curaj și dăruire pentru pământul românesc și pentru oamenii acestor locuri, așa cum nu puține sunt momentele de glorie pe care noi, generația unor vremuri de pace, avem datoria de a le omagia la justa lor valoare. Un astfel de moment este și cel pe care l-am omagiat la împlinirea unui veac de când România intra în Marele Război al Reîntregirii, așa cum un astfel de loc este chiar aici, în Pasul Vâlcan, unde glorioasa Armată Română recucerea prima palmă de pământ românesc din ghearele cotropitorilor austro-ungari. Urmele luptelor care au avut loc pe crestele Vâlcanului mai pot fi văzute, peste tot în jurul nostru, și astăzi. Așa cum, veacuri de-a rândul, de aici înainte, se vor vedea și aceste monumente prin care oameni vrednici, cu respect pentru istorie și pentru jertfa înaintașilor, le-au ridicat aici, pe locul în care Armata Română a dus primele lupte din Primul Război Mondial, acum exact 100 de ani. Urmele  acestor lupte se mai văd, cum spuneam, și acum. Mult sânge a curs aici pentru ca noi, astăzi, să trăim într-o Românie mare, unită, puternică și liberă. De aceea, avem datoria de veni aici, în inima munților, ca la un emoționant și necesar pelerinaj. Pentru că, prin jertfa iubitorilor de neam și țară care s-a dat pe aceste meleaguri, acest pământ e sfânt, este sfințit prin sângele înaintașilor noștri, al bravilor ostași români și al locuitorilor de pe aceste meleaguri, români de dincoace și dncolo de Carpați. Noi, cei care facem parte din Consiliul județean Hunedoara și Partidul Social Democrat, dar și eu în calitatea de președinte al Consiliului județean și de președinte al PSD Hunedoara, ne plecăm frunțile în semn de înalt respect pentru toți acești eroi ai țării noastre, așa cum ne plecăm cu adânc respect și în fața veteranilor din al Doilea Război Mondial, care încă ne sunt contemporani.”

merisanuCRISTIAN MERIȘANU, viceprimarul municipiului Vulcan: ”Astazi in Pasul Valcan am dat piept cu istoria locurilor noastre. Cei 100 de ani de la intrarea in primul razboi mondial, au fost marcati prin actiuni comemorative si activitati sportive, in locul pe unde odata au trecut ostasii nostri. Au fost alaturi de noi presedintele C.J. Hunedoara Laurentiu Nistor, presedintele C.J. Gorj, subprefectul si prefectul din cele 2 judete, directori din judet, preoti, Asoc. Cadrelor Militare din Hd si Gj. si cel mai important foarte multi locuitori din Valea Jiului. Va multumesc tuturor!”

 

doinita1DOINIȚA MARIA BĂLĂNESC, consilier județean: ”Am participat sâmbătă, 27 august 2016, cu o firească emoție la dezvelirea Memorialului ridicat în Pasul Vîlcan pentru a marca Centenarul intrării României în Primul Război Mondial. Puține sunt cuvintele care pot descrie frumusețea și măreția acestui eveniment, cum și mai puțin sunt cuvintele care pot descrie frumusețea și măreția acestor locuri, încă nu suficient puse în valoare. Aici, în Pasul Vîlcan, pe linia care în urmă cu mai bine de 100 de ani marca o nedreaptă graniță între români, a fost reînviat sentimentul Unirii. Am trăit acest sentiment, alături de sutele de oameni, oficialități sau turiști, veniți din toate colțurile țării și animați doar de amintirea faptului că jertfa sutelor de eroi căzuți aici în Marele Război al Reîntregirii a dat startul Unirii tuturor românilor. Recunosc că am tresărit și eu, alături de toți cei prezenți, la emoția ridicării steagului romnesc pe catargul care va străjui de pea cum istoricul Pas al Vîlcanului, așa cum am primit și eu, alături de toți cei prezenți, emoția unirii președinților Consiliilor județene Hunedoara și Gorj, dar și a primarilor din Vulcan și Schela (Gorj) în jurul unui proiect justificat și necesar: asfaltarea drumului județean care leagă Hunedoara de Gorj. ”Drumul romanilor”, ”Drumul lui Mihai Viteazu”, ”Drumul Poștalioanelor”, ”Drumul Neamțului” merită și trebuie să fie, de acum înainte și ”Drumul Unirii” dar și ”Drumul Turismului Istoric” al Carpaților. Cred în acest lucru și, în calitate de consilier județean, voi milita pentru realizarea acestui proiect. Felicitări tuturor celor care, sâmbătă, prin evenimentul pus în operă la Pasul Vîlcan, au scris o nouă filă de istorie din viața acestei națiuni !”

WP_20160827_11_20_20_ProCOSTEL AVRAM, director general al Apa Serv Valea Jiului: ”Am trăit multe momente de bucurie și emoție, sâmbătă, la Centenarul Primului Război Mondial, la evenimentul din Pasul Vîlcan. Unul dintre cele mai dragi moment de acest fel a fost reîntâlnirea cu generalul Constantin Ispas de la Gorj, un brav român pe care am avut bucuria să-l cunosc în urmă cu câțiva ani, la un eveniment similar. Este admirabil gestul acestui om care, la cei peste 90 de ani ai săi, a venit în Pasul Vîlcan, alături de alți demni reprezentanți ai militarilor din Hunedoara și Gorj, pentru a participa la acest eveniment, arătându-ne nouă, tuturor, că românii adevărați trăiesc la aceeași intensitate momentele glorioase din istoria acestui popor. Mă bucur nespus și-i felicit pe cei care au avut inițativa de a ridica acest Memorial dedicat Marelui Război al Reîntegirii într-un loc care devine astfel ceea ce merită să fie: un sanctuar al istoriei noastre naționale, un reper pentru toți cei care gândesc, vorbesc și simt românește.”

CENTENARUL PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL ÎN PASUL VÎLCAN / GALERIE FOTO:

Această prezentare necesită JavaScript.