Alegeri parlamentare în România, pe 11 decembrie 2016

cabina-votareUrmare a consultării cu partidele politice, Executivul a stabilit astăzi, prin Hotărâre, ca alegerile parlamentare pentru Senat și Camera Deputaților să se desfășoare duminică, 11 decembrie 2016, urmând ca actul normativ emis în acest sens să intre în vigoare la data de 12 septembrie 2016.

Tot astăzi, Guvernul a adoptat 3 hotărâri prin care sunt stabilite măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 2016, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor, precum și cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor.

Astfel, campania electorală se va desfășura în perioada 11 noiembrie – 10 decembrie. Listele electorale permanente se vor întocmi cel târziu cu 3 zile înaintea alegerilor, pe 8 decembrie.

Pentru buna organizare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 2016 s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane lei. Fondurile necesare sunt prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli.

În ceea ce privește măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților,  actul normativ detaliază atribuțiile și sarcinile ce revin Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătății, Secretariatului General al Guvernului, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Regiei Autonome ”Monitorul Oficial”, instituțiilor prefectului, primarilor și președinților consiliilor județene.