Autoritățile locale invită reprezentanții societății civile să se înscrie în vederea participării active la ”Zilele Societății Civile”

wersanskiMunicipiul Petroșani va fi gazdă, în toamna acestui an, a unui eveniment social de importanță europeană. Grație unui proiect European conceput de Eduard Wersanski, consilierul personal al primarului Tiberiu Iacob Ridzi pe probleme de Societate Civilă, Parteneriat și Relații
Externe, proiect care a fost acceptat spre finanțare de către organismele europene, municipiul Petroșani va organiza prima ediție a ”Zilelor Societății Civile”. “Vorbim despre un proiect care pune în legătură societatea civilă de la Petrosani, cu reprezentanți similari din celelalte orase cu care noi suntem înfrățiți”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Proiectul, intitulat ”Zilele societății civile – viitorul începe astăzi”  va pune în legătură directă circa 1000 de oameni, din Petroșani și din localitățile înfrățite acestuia, cărora li se adaugă reprezentanți ai unui oraș din Polonia, cu toții reprezentanți ai diverselor organizații neguvernamentale care activează în aceste orașe. Actiunile care se vor derula în cadrul acestui nou proiect european derulat de municipalitatea de la Petrosani, vor avea loc în perioada 27 septembrie – 2 octombrie, iar principalele activități cuprinse în proiect vor fi axate pe problemele cu care se confruntă societatea civilă într-o Europă aflată într-un amplu proces de transformare. “Este un proiect european pe dimensiunea “Europa pentru cetățeni”. Am depus acest proiect în luna martie și am primit confrmarea că el a fost acceptat. Nu este vorba de foarte mulți bani, proiectul având o valoare de 16.500 de euro, însă vorbim de un proiect de amploare dacă avem în vedere faptul că în derularea activităților care vor avea loc doar la Petroșani, sunt implicate, în afară de municipiul Petroșani, încă alte 4 orașe europene, dintre care 3 sunt înfrățite cu noi, respectiv Ponte nelle Alpi (din Italia), Bansko (din Bulgaria) și Varpalota (din Ungaria). Acestora li se alătură orașul polonez Psary, cu care în acest fel deschidem și o punte de colaborare. Proiectul nostru este unul care va aduna societatea civilă din cele 5 orașe europene, este un proiect la care ne dorim să fie o efervescență umană concretizată în participarea unui număr de cel putin 1000 de persoane, care vor fi la Petroșani în perioada de derulare a proiectului. Din străinătate vor participa aproximativ 100 de persoane, pe echipe. România, ca țară gazdă, va avea o echipă mai mare, având în vedere că îmi doresc ca toate organizațiile neguvernamentale care activează în Petroșani și, în general în Valea Jiului, să participe la acest proiect”, spune Eduard Wersanki, coordonatorul proiectului.

În acest sens, autoritățile locale din municipiul Petroșani invită reprezentanții tuturor organzațiilor neguvernamentale și ai societății civile din Valea Jiului să se înscrie în vederea participării active la acest eveniment care poate genera noi parteneriate europene. Înscrierile se pot face la sediul Primăriei municipiului Petroșani – Biroul Relații Publice sau direct la managerul de proiect, Eduard Wersanski, până cel târziu la mijlocul lunii septembrie.

Acesta arată că într-una din zilele de program, va fi organizat târg al societății civile, iar în celelalte zile vor avea loc o serie de seminarii și workshop-uri pe teme punctuale de parteneriat între organziațiile participante.  La eveniment va participa și europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler, dar organizatorii intenționează să invite și alte personalități publice locale, care doresc să susțină societatea civilă din Valea Jiului.