Ministrul Energiei caută o soluție prin care, odată salvat, CEH să nu mai fie niciodată pe pierderi

grigorescu energieMinistrul Energiei, Victor Grigorescu a vorbit astăzi din nou despre situația actuală și perspectivele Complexului Energetic Hunedoara, în cadryul unui interviu acordat Agenției române de presă Agerpres. Acesta apreciază că la Complexul Energetic Hunedoara situația este ”un pic mai complexă”, având în vedere că deja această societate se află într-o situație de insolvență. ”Cum știți, la începutul verii, în urma dezbaterii din Comitetul de minerit, noi am anunțat planul de restructurare, care sunt componentele acestuia și ce urmează să facem și nu facem altceva decât să îl punem în practică. Am notificat deja Comisiei Europene intenția de a include două din cele patru mine în programul de închidere și purtăm acum discuții pentru a definitiva acest proces și a face toate actele necesare. Am inițiat și o serie de disponibilizări care erau absolut necesare datorită situației companiei și am aprobat într-o ședință de Guvern anterioară venituri de completare pentru acești oameni și sigur că în paralel urmărim și un plan de salvare a activelor care sunt viabile din această societate. Urmărim cu multă atenție și acțiunile administratorului judiciar și ale creditorilor, pentru că și ei joacă un rol extrem de important. Intenția noastră este ca activele viabile să fie transferate unei societăți noi. Sunt mai multe opțiuni legale în sensul acesta, astfel încât să obținem o structură de producție care să răspundă la ceea ce noi am identificat ca fiind o nevoie a României din punctul de vedere al asigurării securității energetice și al asigurării continuității în aprovizionarea cu energie. Vorbim de două grupuri de circa 400 de MW și de perimetrele miniere aferente. Rolul acestei societăți până la urmă va fi să asigure acea cantitate de energie de care sistemul energetic are absolută nevoie, de care sistemul energetic nu se poate lipsi”, sune ministrul Energiei.

Acesta apreciază, în același timp, că efortul celor de la CEH trebuie recunoscut în tarife, va trebui compensat ca atare, pentru că este un serviciu public până la urmă, iar Ministerul Energiei lucrează în prezent cu Comisia Europeană pentru a parcurge toate procedurile necesare și pentru a structura corect acest mecanism. Specialiști trebuie să se asigure că această societate salvată nu va mai intra niciodată pe pierderi și nu se vor repeta greșelile  făcute atunci când a fost înființată această entitate economică,  în urmă cu aproape 4 ani. ”Este foarte important de spus că alternativa la acest proces de restructurare este falimentul și pierderea tuturor locurilor de muncă. Și sunt unii care probabil din inconștiență sau din necunoaștere vorbesc extrem de lejer, în aceste momente extrem de grele, de greve și de proteste. Poate că cel mai greu lucru pentru o societate aflată în această situație extrem de delicată, pe muchie de cuțit, este să intre în această spirală autodistructivă. Un asemenea demers ar împinge societatea către prăpastie, cu atragerea unor consecințe extrem de negative pentru întreaga zonă a Văii Jiului. Eu cred că cei care incită la astfel de acțiuni, din orice considerente, chiar și din necunoaștere, ca să nu mă gândesc la niște considerente de natură electorală, eu cred ca acești oameni nu vor binele Văii Jiului. Însă sunt totuși optimist, pentru că am întâlnit și oameni care în condiții extrem de dificile și-au asumat totuși o responsabilitate și au lucrat împreună cu noi și continuă să lucreze pentru a structura un program de eficientizare și de tăiere de costuri. Din păcate, nu putem să evităm acest proces de tăiere de costuri, dar la sfârșitul lui vom salva ceea ce este de salvat și eu cred că acești oameni sunt cei care cu adevărat gândesc nu numai la binele de astăzi al lor personal, ci și la binele întregii comunități și la perspectiva ei pe termen lung, pentru că eu am convingerea că această restructurare va permite ca ceea ce rămâne la Hunedoara să fie viabil pentru o perioadă de timp suficient de lungă. Vorbim de niște ani buni de zile, în care sigur că ne vom dori să vedem în Hunedoara și niște investiții, modernizări, poate capacități care folosesc și alți combustibili. Există încă la Complexul Energetic Hunedoara o infrastructură industrială solidă”, spune, în intervoul acordat Agerpres, ministrul Victor Grigorescu.

Ministrul arată încă că restructurarea în Valea Jiului nu va fi ușoară. ”N-am spus niciodată că restructurarea în Valea Jiului va fi ușoară. N-am promis nimănui că vom putea să evităm tăieri de costuri, chiar dureroase, dar am promis că vom scoate la sfârșit o societate care va supraviețui, iar eu unul de această promisiune mă voi ține, în ciuda tuturor obstacolelor. Atât cât ține de noi, cu siguranță vom face și nu ne vom da în spate de la ceea ce este necesar de făcut”, a mai precizat Grigorescu.